Missatge d'unitat en defensa de la llei catalana d'emergència social, que el Govern espanyol va portar al Constitucional divendres. En una cimera extraordinària, Generalitat, partits polítics, ajuntaments i entitats socials han acordat treballar conjuntament per elaborar un nou projecte de llei que supleixi els articles que, si el tribunal admet el recurs, quedaran automàticament suspesos. CARLES PUIGDEMONT, president de la Generalitat "Aquí hi ha hagut un ampli concens d'un instrument legal nou que continui dotant als ajuntaments i als actors d'aquest àmbit de les eines que hagin de ser útils, pràctiques i segures." ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "La necessitat és plenament vigent i esperem que la legalitat es restauri amb normalitat en breu, i per tant nosaltres seguim actuant com que aquí no ha canviat res i per tant tots els instruments s'han d'utilitzar al màxim del seu potencial." L'objetiu és començar a treballar en la nova legislació a partir de demà mateix. Però tot i que reconeixen s'han fet passos endavant, per les entitats impulsores de la llei que l'Estat ha posat en qüestió, encara no n'hi ha prou. CARLES MACÍAS, portaveu de la PAH "Prou satisfetes perquè hi haurà un nou procés per cobrir els articles que ha suspès el Partit Popular, però s'havien generat massa expectatives i no sortim d'aquí amb un llistat concret d'accions." La nota discordant l'ha donat el Partit Popular, que ha qualificat la reunió de poc seriosa i d'aquelarre contra els populars.

“Ens cal una nova llei que permeti substituir tot el que ha quedat suspès”. Aquesta és la resposta que ha donat Carles Puigdemont després de la cimera per tractar el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Govern espanyol en funcions contra alguns articles de la llei d’habitatge catalana aprovada el mes de juliol. El president de la Generalitat ha explicat que aquest mateix dimecres es reunirà el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge amb el grup impulsor de la ILP contra els desnonaments i el Consell de l’Advocacia de Barcelona per començar a treballar en un nou “projecte de llei de lectura única” que reculli tant els aspectes suspesos pel Tribunal Constitucional com d’altres que estan recollits en altres normatives.

Els assistents a la cimera han volgut llançar un missatge que el recurs no aturarà la lluita contra els desnonaments i la pobresa energètica.Des de l’Associació Catalana de Municipis han defensat que “els ajuntaments han esta al costat de la gent i hi seran amb llei o sense”.

Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Carlos Macías ha lamentat no sortir de la trobada sense “una llista d’accions concretes a emprendre”. Una altra de les entitats impulsores de la ILP antidesnonaments, l’Aliança per la Pobresa Energètica, ha recordat que els articles referents a la política energètica no han estat suspesos i han reclamat que s’apliquin amb contundència.

La suspensió cautelar elimina l’obligatorietat a entitats bancàries i grans propietaris d’oferir lloguers socials a famílies en risc de desnonament. També queda congelada la cessió obligatòria de pisos buits perquè passin a formar part del parc d’habitatge públic.

Front polític i social contra els desnonaments

A més del president, per part del govern català hi han assistit el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; la consellera de la Presidència, Neus Munté; la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs; la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. També s’han assegut a la taula els presidents dels sis grups parlamentaris.

L’àmbit municipal ha estat representat pels alcaldes de 12 municipis, com Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona o Santa Coloma de Gramenet. S’hi han sumat l’Associació Catalana de Municipis i la Federació Catalana de Municipis.

No hi podien faltar les tres entitats impulsores de la ILP que va fer possible la llei 24/2015 contra els desnonaments i la pobresa energètica: la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Observatori DESC i l’Aliança per la Pobresa Energètica. La cimera també ha tingut la representació dels sindicats UGT i CCOO i la Taula d’Entitats del Tercer Sector.

Precisament, aquest dilluns hi va haver una primera trobada a l’Ajuntament amb membres de la PAH i de l’Aliança per la Pobresa Energètica. Totes les parts van coincidir a buscar alternatives legislatives per compensar el recurs.