Traspassar aquesta cortina equival a un viatge en el temps, que trasllada el públic fins a una fira de pincipis del segle passat, en què el cinema va prendre forma com a espectacle. I això va ser possible gràcies a Georges Méliès. Ell va muntar el primer estudi cinematogràfic d'Europa, reproduït en aquesta maqueta, i és el pioner dels efectes especials i se'l considera el primer director de cinema, però va tocar totes les disciplines del setè art. La mostra incorpora audiovisuals amb entrevistes a professionals reconeguts del món del cinema. També inclou projeccions de les pel·lícules de Méliès amb una atenció especial a la seva obra més cèlebre: 'Viatge a la lluna'. El va consagrar com a director i va representar el triomf del cinema narratiu, les pel·lícules que expliquen històries. SERGI MARTÍN, comissari "La imatge que normalment la gent de Georges Méliès és aquesta gran mag del cinema, però en aquesta exposició volem explicar que va ser el primer en crear històries i l'espectacle cinematògrafic." Un missatge que arriba i que desperta, fins i tot alguna vocació entre els primers visitants, els alumnes de l'Escola Projecte. "M'ha cridat l'atenció que va ser un dels rpimers en posar-se al món del cinema i que ho feia bastant bé per a l'època." "Són les pel·lícules que més m'agraden i em sembla bonic com es feia abans la ciencia ficció." Barcelona ha estat la primera parada, però aquesta mostra itinerant viatjarà per les principals capitals de l'estat.

Amb el títol “Comença l’espectacle. Georges Méliès i el cinema del 1900” es recupera l’exposició “Georges Méliès. La màgia del cinema” que va acollir el CaixaForum fa dos anys. L’eix torna a ser la figura del cineasta però en aquest cas el material s’ha adaptat a un nou escenari, un fira tombant de principis de segle XX per explicar com es va produir el naixement del cinema com a fenomen popular i quin va ser el paper que hi va tenir Méliès.

El nou espai expositiu té una superfície de 200 metres quadrats i es construeix a partir de dos camions tràilers que faran ruta per diferents ciutats del país, tot i que la primera parada ha estat Barcelona. L’encarregat de reconvertir i adaptar el material expositiu a un nou espai ha estat el comissari Sergi Martín. “El que volíem crear és la idea que això és un viatge en el temps, a una fira de 1900”.

La mostra inclou reproduccions d’aparells, maquetes i objectes d’època i fotografies, així com la producció de diversos films, amb una atenció especial a ‘Voyage dans la Lune’ de 1902, la creació més famosa del cineasta francès. Més enllà de la figura de mag o il·lusionista, del cinema, aquesta exposició reivindica el seu paper com a creador de l’espectacle cinematogràfic.

“Tothom coneix la imatge de la lluna amb un coet encastat, però la mostra el reivindica com el primer narrador d’històries en cinema”, defensa Martín. L’exposició incorpora audiovisuals amb entrevistes a professionals del món del cinema en què reivindiquen la figura i el llegat de Méliès.