"Mira la factura! Ja són 160 euros!" És la factura de l'electricitat d'aquesta perruqueria del Poblenou. Una xifra, diu la propietària, massa alta i que es podria encarir al voltant d'un 11% a partir de gener. VICTORIA VARGAS, propietària de la perruqueria Vicky "És molt greu..." El mateix diuen a bars i restaurants. Calculen que la pujada de la factura els pot suposar un sobrecost de fins a 200 euros mensuals. FLAVIO DEZZA, propietari del restaurant Mammamia "Acabaremos usando velas..." L'increment de la factura de la llum es deu a l'augment del cost del subministrament de l'energia previst pel primer trimestre de 2014. Un càlcul que les grans empreses energètiques fan en funció del que preveuen que els costarà fer arribar l'electricitat a les cases els tres propers mesos. La xifra final depèn, en gran mesura, dels recursos energètics de què disposa el país. ANTONI TAHULL, consultor energètic independent "La hidraulicitat, el cabal dels rius és baix i estem davant de la temporada de més consum que és gener, febrer i març. Si tenim un hivern plujós és molt probable que els preus puguin tornar a baixar el segon trimestre del 2014." El cost de l'energia no és l'únic element que a partir de gener farà pujar la factura. D'aquest 11% total, al voltant d'un 2% es deu a l'augment dels peatges d'accés a la xarxa elèctrica per part dels distribuïdors. Un valor que marca el govern central i que acaba repercutint en el que paguen els consumidors. MERCÈ DARNELL, responsable de Programes i Serveis de Càritas "Cada vegada hi ha més gent que ve a Càritas a què l'ajudem a pagar els rebuts, els deutes que té per evitar que li tallin el subministrament. Per això nosaltres hem passat d'aportar uns 26.000 euros l'any 2011 per pagar rebuts, i aquest 2013 haurem acabat l'any havent destinat aproximadament 140.000 euros només a pagar rebuts, que bàsicament són deutes." ALBERT RECIO, vocal de la FAVB "Empitjora molt les condicions de vida de molta gent que està amb rendes molt baixes. Les rendes han baixat a Espanya i en canvi un subministre bàsic com és l'electricitat, i encara més a l'hivern que hi ha calefacció, etc., és un augment absolutament intolerable per molta gent."

A la subhasta Cesur d’aquest dijous, el preu base de l’electricitat ha arribat a un increment de fins a un 29,5%. Aplicant-hi els diversos factors de correcció, com els mercats d’ajustament, pagaments per capacitat o prima de risc, el preu de l’energia ha acabat incrementant-se un 26,5%. Però el ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, sospita que hi ha hagut “manca de competència” i per això ha demanat l’informe urgent de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC): “espero i desitjo que això es freni”, ha declarat Soria al Congrés dels Diputats. Soria ha subratllat que, fins que aquest organisme no es pronunciï, els resultats de la subhasta no es poden donar per bons.

Les conclusions de la investigació es donaran a conèixer en un termini d’entre 24 i 72 hores i, en tot cas, el preu de l’energia fixat a partir d’avui no repercutiria en els rebuts dels consumidors fins a l’1 de gener. L’increment de la tarifa de la llum seria d’un 10,5%, al qual s’hauria d’afegir l’increment de fins al 2% que el Govern espanyol ha avançat per als peatges i del qual l’1% sí que repercutirà directament en la factura de la llum. D’aquesta manera, la pujada definitiva per a més de 20 milions d’usuaris que sortiria de la combinació d’aquests dos elements rondaria un 11%.

En els darrers 10 anys, els ciutadans han vist que la factura de la llum s’ha encarit més d’un 80%. L’entrada de 2013 va coincidir amb un increment del 3% en la factura de la llum, un preu que va experimentar una caiguda històrica del 6,6% de cara al segon trimestre de l’any. Al mes de juliol va tornar a pujar un 1,2% i de forma extraordinària un altre 1,2% al mes d’agost en el marc de la reforma elèctrica, cosa que va disparar l’alarma de les associacions de consumidors. La darrera de les pujades va ser la del mes d’octubre, amb un 3,1%.

Pols entre el Govern i les elèctriques

La subhasta Cesur se celebra cada tres mesos per fixar el cost estimat de l’energia elèctrica durant el trimestre següent i establir, així, la tarifa d’últim recurs (TUR) que paguen més de 20 milions d’usuaris. Tot i que el ministre Soria s’ha mostrat avui sorprès per l’increment sobtat del preu de l’electricitat en aquesta subhasta, el fet és que el preu horari (que “cotitza” constantment) ja havia assolit rècords històrics durant les darreres setmanes. Les elèctriques han reaccionat al darrer anunci del ministre dient que l’Estat no els pagarà enguany els 3.600 milions d’euros que esperaven en concepte de dèficit tarifari. Ho esperaven perquè el mateix Govern ho havia inclòs als Pressupostos Generals de l’Estat, però ara el ministre diu que aquest any el cost de la producció energètica s’ha equilibrat amb el preu de venda i, per tant, no se’ls l’abonarà pas.

En la subhasta Cesur i en la tarifa d’últim recurs només participen les cinc grans companyies elèctriques de tot Espanya. Som Energia és un operador alternatiu català que integra els seus usuaris en forma de cooperativa. El seu portaveu, Marc Rosselló, assegura que la “manca de competència” que avui denuncia el ministre Soria és conseqüència de les lleis que ell mateix està impulsant, que fan que els operadors petits com ells no tinguin accés real al mercat. Per Rosselló, és normal que en un mercat tan tancat els preus no parin de pujar. En tot cas, el que demanen els petits operadors com Som Energia és una auditoria fidel del que està costant el sistema energètic per desmuntar el concepte de dèficit de tarifa i saber si aquestes pujades estan realment justificades o no.