Tant en un cas com en l’altre, hi ha una mateixa raó: la matèria primera, el preu de la qual s’ha mantingut estable pel que fa al gas natural. En la llum, el component energètic -que suposa aproximadament la meitat de la tarifa- ha baixat fins i tot de preu, com a conseqüència de la subhasta celebrada el 20 de març passat, que va registrar un resultat un 15% inferior al de l’anterior licitació. I tot això, mentre el Ministeri d’Indústria manté congelats els anomenats peatges d’accés -la part regulada de la tarifa-, que serveixen per pagar diverses activitats com ara la distribució, el transport i les primes a les renovables.

La rebaixa s’aplica a la Tarifa d’Últim Recurs (TUR), la més comuna a les llars barcelonines, amb una potència contractada per sota dels 10 kW. De fet, aquesta és la primera vegada que cau de preu d’ençà de la seva creació, el juliol de 2009. Hi ha contribuït també el descens de la demanda. Des de l’Associació de Consumidors en Acció de Catalunya-FACUA, s’avisa, no obstant això, que la baixada és inferior a la pujades acumulades al llarg del darrer any, que han encarit la TUR més d’un 8%, és a dir, 6,5 euros al mes de mitjana. La reducció d’ara no permet arribar a aquesta xifra, ja que suposa pagar 5,71 € mensuals menys.

El preu de la llum tornarà a revisar-se el trimestre que ve, com ja va passar a principis d’any. Aleshores, la tarifa es va encarir un 3%.