DANIEL MARTÍNEZ Fruites i hortalisses Angeleta "Carbasso al preu que estan demanant a Mercabarna és el preu que tinc jo marcat avui al taulell. Llavors ja passarem amb el que tinc fins que baixi perquè el client no el vol." JORDI CUEVAS paradista "Ara mateix és un producte de rics perquè no hi ha producte. Què passa? Que a l'estiu sí que podem trobar carbassó a 50 cèntims perque amb la calor el cabrassó no para de crèixer. Però ara com que no n'hi ha el podem veure a 5,80." XAVIER MORLAN Fruites i Verdures Sicart "Si segueixen gelades, cada vegada hi ha menys estoc. A Europa no n'hi ha i el problema realment no és pel consum interior sinó que l'únic lloc on no havia gelat a tota Europa era aquí. Llavors està comprant tota Europa, hi ha menys quilos i això és clar, com tot, l'oferta i la demanda." MERCEDES SERRATO clienta "La verdura està caríssima i no se puede comprar i las alcachofas estan medioheladas." SOL GUILLEN clienta "He mirat així per sobre una mica però tot ho he vist que es nota que han pujat de preu i han fet una pujada important."

L’onada de fred

Ja fa dies que des dels principals centres proveïdors de tot l’estat, com ara Mercabarna, el Maresme o bé Almeria, en surten camions plens de verdures per mirar de fer front a la demanda dels països que s’han quedat literalment sense existències per les gelades. Segons Mercabarna, l’any passat es van exportar un 35 % de les hortalisses i  aquest 2017 aquesta xifra ja ha augmentat fins al 50 %. Espanya és dels pocs que encara aguanten però l’onada de fred també ha arribat aquí i és possible que els preus es puguin disparar encara més.

Els que més s’encareixen

Els majoristes, com per exemple Mercabarna, veuen com els preus es disparen. En 15 dies el pebrot vermell s’ha encarit un 125 % en alguns casos. Segons dades d’aquest dijous del mercat central de Barcelona, el bròquil ha passat dels 0,60 cèntims a 1,70 euros, el mateix que l’enciam de la varietat iceberg, uns dels que noten més les baixes temperatures per l’alt contingut en aigua que té. La coliflor s’ha encarit dels 0,70 cèntims a 1,50 euros i el carbassó passa dels 2,50 euros als 4 i es pot trobar en alguns mercats a uns impressionants 6 euros. Si ens fixem en els punts de venda, si bé els preus varien força, al Mercat de la Concepció l’albergínia, que havia estat a 1,50 euros, ara es pot trobar per 5 euros; el pebrot vermell ha passat d’1 euro a 3, i la carxofa, el producte estrella de temporada  i que aguanta temperatures de -5º, s’enfila dels 1,50 euros als 4.

Això no vol dir que al punt de venda s’encareixin tant els preus. Moltes vegades els botiguers deixen de vendre les verdures més cares i ofereixen al client un producte alternatiu. La verdura congelada s’està convertint en una alternativa per als consumidors encara que també comença a pujar de preu per falta d’existències.