ANAÏS FRANQUESA advocada Irídia-Centre per la Defensa dels Drets Humans "S'havien posat els fets en coneixement al jutjat de guàrdia perquè un veí havia anat a posar una denúncia. Per tant, els agents eren totalment coneixedors que ja hi havia un procediment en marxa i que davant la situació de vulnerabilitat la seva actuació s'hauria d'haver limitat òbviament a comunicar els veïns en quin tràmit estava i marxar." ELISA MIRALLES PAH "Creiem que és una vulneració dels drets de les persones que estaven allà en el seu domicili perquè no se'ls posa en coneixement en cap moment d'aquesta situació i es decideix d'una forma fora de la llei i vulnerant tots els drets d'una família que estava allà perquè els hi havien donat les claus."

Els fets es remunten al dissabte 8 d’octubre a l’Hospitalet de Llobregat. La família havia entrat al pis el dia anterior presumptament estafada per una tercera persona, que els n’havia donat les claus a canvi de 500 euros. Alertada pels veïns, el 8 d’octubre la policia local de l’Hospitalet va acudir al pis i hi va tornar més tard amb els Serveis Socials, ja que a l’immoble hi havia dos menors, de quatre i sis anys. A més, la policia va lliurar una citació per causa penal a la família per presumpta ocupació il·legal de l’immoble.

Els veïns però van tornar a presentar denúncia al Jutjat de Guàrdia de l’Hospitalet per usurpació i més tard també van alertar els Mossos d’Esquadra. La policia catalana van acudir al domicili i va acabar entrant a l’habitatge per la força, ja que la família no els volia obrir la porta. Van detenir dues persones: el pare de la família per un delicte de danys, resistència a l’autoritat i ocupació d’immobles, i també una activista de la PAH, que donava suport a la família, per atemptat als agents de la autoritat.

La família denuncia que l’actuació dels Mossos ha vulnerat els seus drets humans. En la querella, denuncia que els Mossos van actuar sabent que ja havia actuat la Policia Local de l’Hospitalet, que els fets estaven en coneixement del Jutjat de Guàrdia i que no hi havia cap ordre de desallotjament per autoritat judicial. Segons l’advocada d’Irídia – Centre per la Defensa dels Drets Humans, Anaïs Franquesa, “els agents eren totalment coneixedors que ja hi havia un procediment en marxa i davant la situació de vulnerabilitat la seva actuació s’hauria d’haver limitat òbviament a comunicar als veïns en quin tràmit estava i marxar”.

La PAH, l’Observatori DESC i Irídia – Centre per la Defensa dels Drets Humans ja han anunciat que es personaran en la causa com a acusació particular.

Els Mossos asseguren que van actuar en rebre una denúncia del propietari

Fonts consultades per BTV asseguren que els agents van desallotjar la família perquè el propietari legal de l’immoble, que és la Sareb, va denunciar una ocupació, abans que passessin 24 hores de l’entrada de la família al pis. A més, segons els Mossos d’Esquadra, hi ha testimonis que asseguren que van veure l’ocupació. A més, expliquen que aquest immoble ja havia estat ocupat en altres ocasions i que la porta de seguretat ja era d’antiocupació. Fonts de la policia, a més, han explicat a BTV que el jutge de guàrdia va avalar l’actuació policial i la va qualificar d’ajustada a dret.