Aquestes cases tenien un futur incert, però ara la seva conservació està garantida. L'Ajuntament ha aprovat per unanimitat un Pla especial de millora urbana que permetrà preservar aquesta zona singular de la ciutat. LAURA PÉREZ, regidora de Sants-Montjuïc “Aquest pla especial el que fa es protegir la part més històrica del barri però, també, no permetre el creixement i, per tant, conservar-ho en l'estat actual.” Des de fa més de sis anys el veïns de la Satalia s'han implicat en aquest projecte i han proporcionat informació històrica i cartogràfica del barri que ha permès agilitzar l'execució del pla i fer-lo a mida. MATTHIEU SBALCHIERO, veí “Són casas antiguas de más de cien años. Es una patrimonio que la ciudad tiene que mantener vivo.” ANNA JIMENEZ, veïna “Quan una cosa no està afectada el valor no té color. A part, la tranquil·litat que tens que mai et puguin expropiar. Una tranquil·litat molt important perquè es el teu habitatge habitual. Tampoc no demanem res de l'altre món: tenir una habitatge amb la que estiguis a gust i com cal.” El pla també inclou la catalogació patrimonial de 20 edificacions i protegeix altres elements històrics com murs i camins. A més, proposa noves zones verdes i equipaments.

El Consell Plenari ha aprovat el Pla especial de millora urbana (PEMU), document que assegura la conservació d’edificacions, camins, fonts i murs antics. A més, també inclou la catalogació patrimonial de 20 edificacions  existents, proposa noves zones verdes i equipaments i limita la possibilitat de creixement de sòl i sostre residencial.

L’aprovació de la Modificació de Pla General Metropolità (MPGM) el 2014 determinava que l’àmbit de la Satalia situat per sobre del passeig de l’Exposició passava de zona verda a zona de conservació de l’estructura urbana i de l’edificació. Aleshores, el barri va quedar pendent d’una ordenació detallada de l’entorn que ha quedat definida amb l’aprovació del PEMU.

El pla urbanístic ha estat un treball conjunt de l’equip de govern, el districte i els tècnics municipals amb l’Associació de Veïns de la Satalia i ha estat aprovat, per unanimitat, per tots els partits polítics.