IMMA VIUDES, portaveu del sindicat SAP-FEPOL "Nosaltres demanem al departament que deixi passar un any més sense realitzar una convocatòria perquè, insisteixo, sense policies no tenim seguretat. Amb el context actual d'alerta terrorista 4, considerem que hauria de ser una prioritat del departament."

El SAP-Fepol ha denunciat aquest matí la manca d’efectius als Mossos d’Esquadra. Des del sindicat s’han queixat que no s’ha arribat a la xifra prevista per a aquest any de 18.000 agents i que, a més, aquest nombre va minvant anualment. L’any 2013 disposaven d’un total de 17.080 efectius al cos, mentre que l’any 2014 aquesta xifra es va reduir a 16.973 i, el 2015, 16.869. El sindicat ha alertat que actualment falten 1.400 agents per cobrir les necessitats de seguretat i això acaba afectant la ciutadania. “Si no hi ha policies al carrer no hi ha seguretat i la seguretat és un problema que ens incumbeix a tots”, ha afirmat Imma Viudes, portaveu del SAP-FEPOL.

Viudes ha explicat que des de l’any 2011 no s’ha realitzat cap convocatòria d’accés al cos de Mossos d’Esquadra. Tot i que el Departament d’Interior supedita aquesta oferta de noves places a l’aprovació de pressupostos, des del sindicat han assegurat que amb els pressupostos actuals perllongats es podria realitzar una nova convocatòria amb un canvi d’assignació de crèdits. “Demanem a Interior que no deixi passar un any més sense realitzar una nova convocatòria perquè sense policies no tenim seguretat”, ha insistit Viudes.

En detriment de la seguretat ciutadana i els delictes menors

La portaveu del sindicat també ha recordat que Catalunya es troba al nivell d’alerta terrorista 4, fet que accentua encara més aquesta situació de manca d’efectius. Viudes ha afirmat que el reforç de zones on podria haver-hi un atemptat deixa sense cobrir altres serveis com la seguretat ciutadana al carrer i els delictes menors, que és on, segons ella, més s’evidencia la falta d’agents. Assenyala que, per exemple, aquest mes de setembre, a Barcelona, només hi havia un sol cotxe patrulla per a tot un districte en alguns torns.

D’altra banda, la portaveu del sindicat ha agraït el sobreesforç i la professionalitat dels agents del cos perquè assegura que aquesta situació repercuteix en la seva vida privada i professional i que fins i tot pot comportar conseqüències en la seva salut.

La demanda del sindicat ha rebut el suport del Partit Popular de Catalunya i Ciutadans, que instaran el govern a convocar una nova promoció de mossos. Si no aconsegueixen resposta del govern, el SAP-Fepol no descarta mobilitzacions durant el marc de la votació dels pressupostos.