Cinc anys d'execució, 57 accions i 1,25 milions d'euros per implementar-les. Són les xifres que hi ha darrere el Pla de desenvolupament econòmic de Ciutat Vella, el primer a tota la ciutat i que s'estendrà als districtes amb pitjors indicadors econòmics no s'havia fet mi. eina intervenció als districtes. una mirada no de 4 anys sino de més recorregut que aten a les necssitats específiques de cada districte. complementària a altres eines com el pla de barris. Un pla elaborat en col·laboració amb els teixits social, comercial i comunitari del districte que pretén revertir un model econòmic massa centrat en el turisme, la restauració i l'oci nocturn i que ara buscarà, per exemple, potenciar el comerç de proximitat. s'han detectat 80 comrços emblemàtics sense relleu generacional i s'intentarà assegurar aquest relleu La creació d'ocupació de qualitat serà un altre dels puntals del pla. Es fomentarà la col·laboració amb l'emprendoria, les petites i mitjanes empreses i les cooperatives com Impulsem, que des de 2008 treballa al cor del Raval per a la integració educativa, social i laboral. En la línia que la riquesa que es generi al districte reverteixi al territori també es crearà un catàleg de proveïdors perquè hotels i restaurants s'abasteixin seguint criteris de proximitat i sostenibilitat.

Ciutat Vella ha elaborat el seu Pla de desenvolupament econòmic 2016-21, que ha de servir de full de ruta per a la transformació socioeconòmica que volen els habitants d’aquest districte. El teixit veïnal afirma que vol revertir algunes dinàmiques econòmiques que hi ha, com ara l’excés d’establiments destinats al turisme, la restauració i l’oci nocturn. També la precarització laboral, l’elevat índex d’atur i el creixement de la desigualtat entre la població.

Per tal de canviar aquesta situació el pla vol promocionar alguns sectors d’activitat econòmica que ara no estan tan consolidats al districte, com per exemple, el treball de cures i servei a les persones, els relacionats amb les tasques comunitàries i cooperatives, amb el comerç local i de proximitatconsum responsable. A més, també es vol afavorir que a Ciutat Vella s’hi instal·lin més projectes culturals, de coneixement i innovació.

Un altre tret singular del pla és que vol garantir la continuïtat dels comerços singulars del districte. De moment, es preveuen una vuitantena de botigues singulars en risc d’abaixar la persiana perquè no tenen relleu generacional. L’objectiu és que els aturats del districte puguin seguir amb el negoci.

La mesura forma part de la nova política de desenvolupament econòmic de proximitat que impulsa Barcelona Activa i conté un total de 57 accions. Es preveu una assignació econòmica municipal mínima d’1,25 milions d’euros en els propers cinc anys.