Els veïns del cor de Sant Andreu han estrenat aquesta setmana uns contenidors diferents. Només se n’han renovat els que hi ha a la confluència del passeig de Torras i Bages amb el carrer de Joan Torras, però en aquest punt n’hi ha de tots els tipus: un per a cartró, un altre per a vidre, un d’envasos, un de matèria orgànica i dos per al rebuig. Quatre d’aquests sis contenidors corresponen al disseny Big Bin del fabricant gallec, amb una capacitat de 3.200 litres. D’altra banda, el de vidre i el de matèria orgànica són Small Bin, de 1.800 litres. El Big Bin va ser reconegut als prestigiosos Premis de Disseny A’ de 2013 en la categoria de mobiliari urbà.

Segons explica al seu web l’empresa gallega Formato Verde, que fabrica aquests contenidors, el polietilè amb què estan fets fa que no siguin tan sorollosos quan el camió els aixeca per buidar-los. En canvi, l’estructura d’acer galvanitzat en la plataforma inferior i en un cinturó que duen sota la part superior, els fa més durables i resistents contra el vandalisme. El fabricant també destaca que la mida diferent de les boques de cada costat, per on llança la brossa i per on cau al camió, fa el contenidor més còmode per a l’usuari i més ràpida la descàrrega.

L’Ajuntament n’ha donat pocs detalls, però en un tuit admet que s’està “tastant si aquest model és menys sorollós, durable i resistent”. Aquests contenidors podrien formar part d’una prova a la ciutat, ja que l’any que ve s’acaba la contracta de neteja i gestió de residus actual, que va iniciar-se el 2009. Els contenidors actuals són fabricats per l’empresa Ros Roca a Tàrrega.