L'OMS alerta que ingerir de manera habitual qualsevol tipus de beguda que superi els 65 graus podria, "probablement", incrementar el risc de contreure càncer d'esòfag. Segons els responsables de Cafès el Magnífico, al nostre país és ben rar prendre'n per sobre d'aquesta temperatura. I ens en fan una demostració. Un cafè espresso acabat de fer assoleix aproximadament 65 graus. Si el remenem una mica, la temperatura de seguida baixa. SALVADOR SANS, propietari de Cafès El Magnífico "Ens hem de quedar molt tranquils perquè la llengua, les papiles no accepten aquestes temperatures a la boca. Encara que ens agradin les coses molt calentes, ens cremem. Literal." Entre alguns dels amants de les begudes calentes, la notícia ha estat rebuda amb escepticisme. "Básicamente como todo da cancer ya pues no sé ya puestos cuanto más rápido mejor." "No he visto la noticia pero no estoy muy segura de hacerle caso. A no ser que me digan resultados muy importantes." Segons experts consultats l'advertència de l'OMS no ha de suposar un gran trasbals si es tenen en compte els costums espanyols. Recomanen, això sí, canviar d'hàbits si es consumeixen begudes a temperatures molt altes. HUGO UCHIMA, endoscopista de la Teknon Las bebidas a temperaturas altas pueden dañar el recubrimiento del esófago. Este daño sería el mecanismo por el cual podría augmentar el riesgo de cáncer de esófago." L'OMS ha basat les seves conclusions en estudis fets a la Xina, a l'Iran, a Turquia i a Sudamèrica. Llocs on tradicionalment es beuen bedudes més calentes. És aquí on es van detectar que les taxes de càncer d'esòfag eren inusualment altes.

L’Organització Mundial de la Salut revisa periòdicament les evidències científiques i les alertes sobre aliments i altres productes. Després d’alertar l’any 2015 que la carn processada podia causar càncer, aquest dimecres ha avisat que les begudes molt calentes poden ser també causa d’un càncer d’esòfag, del qual hi ha 400.000 morts registrades a tot el món l’any 2012.

Malgrat que en aquest avís primerament havia inclòs el cafè com a possible beguda cancerígena, finalment l’en ha exclòs, ja que no ha trobat “evidències concloents” que aquesta beguda tan consumida pugui comportar càncer. Les conclusions de l’OMS arriben després de diversos experiments amb rates i ratolins.

Des de l’OMS recomanen deixar refredar les begudes molt calentes, com per exemple, es pot fer amb el cafè. La demostració dels responsables de Cafès El Magnífico deixa clar que, tot i que inicialment pot assolir els 65 ºC, només remenant una mica la temperatura descendeix ràpidament.

Alguns usuaris es mostren escèptics per les recomanacions. Per la seva banda, l’Associació Espanyola contra el Càncer aconsella que, malgrat que no s’ha de patir pels costums espanyols, es tinguin en compte les advertències perquè les altes temperatures poden comportar altres problemes per a l’esòfag.