BENITO MUROS, president de la Fundació Feniss "Que sean de alguna forma premiadas porque no generan residuos, porque son honestas con el medio ambiente y con las personas. No es razonable que las empresas que fabrican cosas para que duren poco y que solo sirven para el lucro personal de las empresas paguen lo mismo que las que lo hacen bien."

L’obsolescència programada és una pràctica cada vegada més estesa que permet planificar i limitar la vida útil d’aparells com electrodomèstics o telèfons mòbils. Això accelera inevitablement el consum per adquirir-ne de nous i també és altament contaminant per al medi ambient.

Experts en obsolescència programada i membres de la Fundació Fennis, impulsora de la jornada d’avui, expliquen i ensenyen com afecta el dia a dia i el nostre sistema econòmic, així com mesures per combatre-la. Defensen que, de la mateixa manera que la indústria alimentària va veure’s obligada a limitar l’ús de components químics perjudicials per a la salut que allargaven la vida dels aliments, ara els fabricants haurien d’abandonar processos o materials que escurcen la vida útil dels articles i aparells d’ús quotidià.

Els col·lectius ecologistes ja fa temps que pressionen perquè el govern legisli contra aquestes pràctiques i multi les empreses que variïn el funcionament normal dels aparells. De fet, la Fundació Fennis ha creat el segell Issop per reconèixer la tasca d’empreses que no practiquen l’obsolescència programada i demanen que se’ls reconeguin beneficis fiscals.