Els treballadors del metro han decidit, de manera rotunda, continuar amb les vagues previstes per a la setmana vinent. En dues assemblees, al matí i la tarda, han votat l'última proposta que els va fer l'empresa. I el resultat ha estat contundent: 837 treballadors han dit "no", 27 han votat "sí" i 35 s'han abstingut. El to de les assemblees ha estat tens, ja que els treballadors del metro critiquen la inacció que, diuen, adopta l'empresa, però també la manca d'unitat dels sindicats a l'hora de defensar les seves demandes. Segons el Comitè d'Empresa, aquesta proposta d'acord ja havia nascut inerta i ha anunciat més vagues i mobilitzacions les properes setmanes. ÓSCAR SÁNCHEZ, portaveu del Comitè d'Empresa del Metro: "Aquesta oferta molts opinen que no s'hauria ni d'haver portat a l'assemblea de treballadors, que els sindicats haurien d'haver dit rotundament no. Per tant, s'han ratificat les convocatòries de les vagues per la setmana vinent i pel juny tenim noves convocatòries de vaga que ja tenim dates concretes parlades en assemblea, però no estan ratificades." En un comunicat, TMB ha lamentat que s'hagi pres haquesta decisió i ha responsabilitzat als sindicats de no haver explicat prou bé una proposta que, diuen, comptava amb la seva firma. De moment, les aturades que ja estan convocades i, després de les assemblees d'avui, es mantenen són les de dilluns a dijous de la setmana vinent.

La majoria dels empleats aplegats a l’assemblea celebrada al matí havien votat en contra de la darrera proposició que va fer la mediadora del conflicte. A l’assemblea de la tarda no hi ha hagut sorpreses, i la decisió sobre acceptar o no la proposta de TMB ha quedat tancada amb 837 vots negatius, 28 de positius i 35 abstencions en total.

En aquest document, que TMB va definir com a “preacord laboral” en un comunicat, hi consten un conjunt de propostes per millorar els sous i les contractacions així com el compromís de l’empresa de no fer canvis organitzatius sense acordar-ho amb els sindicats. Durant aquest temps i mentre no es pacta el nou conveni, l’actual quedaria prorrogat.

A canvi, però, els treballadors no poden convocar vagues. Si això fos contradit, la plantilla perdria els acords senyalats, és a dir, un increment salarial corresponent a 32 euros bruts al mes per a cada treballador i les mesures de millora de contractes. Aquesta condició d’anul·lar les vagues és precisament un dels esculls que ha impedit l’acceptació de la proposta per arribar a un acord. Molts treballadors consideren que TMB està condicionant el dret de vaga. D’altres han opinat que no es pot afrontar una negociació amb les mobilitzacions en pausa com demana el document.

El to de les assemblees ha estat tens, ja que els treballadors del metro critiquen la inacció que, diuen, adopta l’empresa, però també la manca d’unitat dels sindicats a l’hora de defensar les seves demandes. Alguns han criticat que el Comitè d’Empresa portés aquesta proposta a votació. Segons els membres del comitè, aquest document d’acord ja havia nascut inert i ha anunciat més vagues i mobilitzacions les properes setmanes. A banda de les ja registrades entre el 30 de maig i el 2 de juny, també s’han pensat aturades durant el festival Sónar i per la revetlla de Sant Joan, unes propostes que encara no s’han ratificat en assemblea.

TMB lamenta la decisió

TMB ha emès un comunicat en què lamenta la decisió de l’assemblea de treballadors de rebutjar la proposta. L’empresa atribueix la decisió dels treballadors al “canvi d’actitud dels sindicats davant el text que havien subscrit divendres”. Asseguren, doncs, que la proposta venia de la presidenta de la taula de negociació i que tant el comitè d’empresa com TMB l’havien acceptada inicialment.