BTV va captar el moment en què els Mossos d’Esquadra van entrar en un edifici del carrer de Sant Eusebi, al Farró. Aquest dijous s’ha sabut que les detencions estaven vinculades a una “complexa organització criminal” formada per 11 persones de nacionalitats albanesa, romanesa, espanyola i marroquina i que robaven a domicilis de tot Catalunya.

Una de les principals dificultats amb les quals es van trobar els investigadors és que la intèrpret d’albanès que treballava en una primera instància amb els Mossos d’Esquadra, de 40 anys i amb domicili a l’Hospitalet de Llobregat, estava conxorxada amb els investigats i els avisava perquè extremessin les mesures d’autoprotecció.

Les primeres indagacions policials, l’any passat, apuntaven que l’organització es nodria de compatriotes albanesos que es traslladaven a Catalunya amb l’única finalitat de delinquir. Aquestes persones obtenien allotjament, principalment a Barcelona i, en cas que no volguessin participar en l’acció delictiva la banda els retornava al seu país “sense miraments”.

Els lladres utilitzaven vehicles que havia adquirit un altre membre de la banda, una persona romanesa i que també ha estat detinguda. La documentació la gestionaven a través de dues gestories, una a Barcelona i una altra a Cerdanyola del Vallès. Per dificultar la recerca policial posaven els cotxes i les assegurances a nom de terceres persones.

El líder de l’organització seleccionava els llocs on havien d’anar a robar, pràcticament sempre habitatges aïllats o pisos amb finestres de fàcil accés. Hi entraven normalment al capvespre i un cop dins agafaven diners, joies, rellotges i altres objectes que poguessin col·locar-se sense gaire dificultats al mercat negre. Molts d’aquests articles els venien a un pare i fill que regentaven una empresa de numismàtica de la ciutat i que coneixien la procedència il·lícita d’aquests productes.


Després de declarar als jutjats, el jutge del cas ha decretat l’ingrés a la presó de sis dels 11 integrants de l’organització mentre els Mossos continuen investigant el cas. La traductora, que havia treballat per a altres cossos policials i l’administració de justícia, ha quedat en llibertat amb càrrecs, acusada d’un delicte de revelació de secrets.