L'Angels va començar a practicar aquest tipus de ioga fa 8 mesos. Abans ja n'havia fet en un gimnàs, però de manera esporàdica. Ara complementa el tractament oncològic amb el 'mindfulness ioga', que combina els estiraments amb la relaxació i la meditació. Els beneficis d'aquest exercici suau es noten especialment en la son i l'estat anímic. A més, permeten que als alumnes intercanviïn impressions sobre la malaltia. ÀNGELS PRADILLA, alumna "Aquí trobes gent que ha estat malalta com tu, o que està recuperada i segueix venint, o que comença ara amb el tractament oncològic i et sents acompanyada i intercanvies opinions." Fa cinc anys que la Fundació Lotus Blau ofereix aquest ioga terapèutic, que es combina amb la medicina tradicional en el tractament del càncer. Diversos estudis científics han demostrat que la pràctica de d'aquesta disciplina contribueix a reduir els efectes colaterals de la malaltia. MARTA PETIT, professora de ioga de la Fundació Lotus Blau "Una millora a nivell de la son, de l'estrès i l'ansietat, disminució del dolor, cada persona nota més unes coses o altres però hi ha una sèrie de beneficis que són importants." Aquest tipus de ioga no té cap contraindicació, i es pot fer fins i tot durant la quimioteràpia. De fet, quan algun alumne no es troba bé, no assisteix a la classe però pot practicar allò que ha après a casa. El programa de mindfulness ioga s'aplica en col•laboració amb l'Hospital de Sant Pau, i és gratuït per als pacients oncològics fins a dos mesos després d'acabar el tractament.

Fa cinc anys que la Fundació Lotus Blau ofereix aquest ioga terapèutic, que es combina amb la medicina tradicional en el tractament del càncer. Diversos estudis científics han demostrat que la pràctica de d’aquesta disciplina contribueix a reduir els símptomes associats a la malaltia, especialment la manca de son, l’ansietat o el dolor. Aquest tipus de ioga no té cap contraindicació i es pot fer fins i tot durant la quimioteràpia. De fet, quan algun alumne no es troba bé, no assisteix a la classe, però pot practicar a casa allò que ha après. El programa de “mindfulness ioga” és gratuït per als pacients oncològics fins a dos mesos després d’acabar el tractament.

Segons expliquen les responsables del projecte, el càncer té molts símptomes negatius en els pacients que el pateixen, que sovint són pal·liats amb fàrmacs com ara somnífers, antidepressius, ansiolítics, visites als metges de capçalera o la necessitat de tractament psicològic o psiquiàtric. Però altres tècniques com el ioga i la meditació poden contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones que estan en la fase del tractament, i també en els que ja l’han superat. Juntament amb la medicina convencional, la pràctica d’aquest exercici millora el benestar de les persones i abarateix els costos de la sanitat pública.

Entre els problemes més habituals associats al càncer i als tractaments hi ha el malestar físic (dolor, insomni, estrès, mareig, mals de cap o ansietat), problemes emocionals (por, angoixa, ràbia, tristesa) i mentals (desorientació, obsessió, depressió o fòbies). Això fa que per a la persona afectada les baixes laborals es dilatin, hagi de fer més despeses en medicaments, es redueixi la seva vida social o se senti inadaptada, i que tingui motius de conflicte amb la família i els amics. Amb tot, els professors del taller de ioga, i també els pacients que el practiquen, afirmen que complementar els tractaments tradicionals amb el ioga ajuda a reduir l’estrès i el dolor, i promouen actituds positives que eviten la tendència a la depressió, habitual en aquest col·lectiu.

La iniciativa es basa en diversos estudis científics que han demostrat els beneficis d’aquestes pràctiques per a persones amb un quadre clínic d’aquest tipus. Al conegut com informe Rochester es va analitzar la qualitat de vida de diversos supervivents de càncer. Durant l’estudi, un grup de pacients van practicar ioga i uns altres, no. Al final de la prova, el 31 % dels que feien meditació i relaxació, per exemple, havien deixat de tenir insomni: una xifra dues vegades més alta que en els pacients que no feien classe. La fatiga també va disminuir en un 42 % dels pacients que feien ioga, comparat amb el 12 % del grup total. I la dependència als fàrmacs per dormir va augmentar en el grup general un 5 %, mentre que va disminuir un 21 % en els pacients que feien ioga.