Avui l'espectacle és a peu de carrer, però la voluntat de la plataforma Recuperem el Teatre Arnau és que en poc temps torni a sonar la música a l'interior de la sala. CARLA ROVIRA, presentadora de 'L'Arnau sacseja les plomes' "El que estem fent amb aquestes gales és mostrar el projecte. Convidar a la gent que hi participi. Des de venir a seure i a mirar i a participar com a espectadora a venir a muntar." Volen que aquest emblemàtic teatre del Paral·lel, en desús des de 1996, torni a aixecar el teló reconvertit en un espai de suport als creadors artístics gestionat de forma cooperativa. BORJA LOZANO, portaveu de Recuperem el Teatre Arnau "Nosaltres estem disposats a seure i a parlar amb tothom. El que sí veiem una línia vermella és poder fer activitat escènica a dins el teatre. El que ens negarem és a tenir un espai mort o desvinculat del territori. Volem participar i decidir. Entenem que puguin haver-hi altres projectes i estem oberts a participar i decidir." De fet, l'anterior govern municipal havia posat sobre la taula la possibilitat que l'edifici allotgés el Museu de les Arts Escèniques amb el fons que guarda l'Institut del Teatre. Un projecte que des del consistori supediten a un procés participatiu que ha de començar durant els propers mesos. GALA PIN, regidora de Ciutat Vella "Creiem que ha de ser un projecte que permeti una intersecció entre el teixit cultural i territorial. I això com que ens creiem la participació ha de ser fruit del que surti en aquest procés de participació en què hem de fer un esforç perquè hi estiguin implicat tots els actors." A petició de recuperem el Teatre Arnau, l'Ajuntament va iniciar a la tardor un estudi tècnic que ha d'avaluar els danys de l'edifici i que tindrà llestes les conclusions al setembre. Serà llavors quan es podrà determinar si el teatre tornarà a lluir al Paral·lel tal com ho feia a principis del segle XX.

El Teatre Arnau, propietat de l’Ajuntament, està en desús des de l’any 96 i els veïns consideren que ha passat temps suficient per poder destinar l’espai a nous usos. El consistori no descarta convertir-lo en la seu del Museu d’Arts Escèniques, però des de la plataforma insisteixen que sigui sobretot un teatre per al barri, és a dir, on es tornin a fer representacions i activitats.

“Estem disposats a parlar”, assegura Borja Lozano, portaveu de Recuperem el Teatre Arnau, “però per nosaltres el que sí és una línia vermella és poder fer activitat escènica a dins del teatre. El que ens negarem és a tenir un espai mort o desvinculat del territori”. Davant d’aquesta situació, en els propers mesos s’obrirà un procés participatiu per concretar-ne l’ús definitiu, segons ha explicat la regidora de Participació i també de Ciutat Vella, Gala Pin.

Cap projecte, però, serà possible sense una reforma integral del teatre. A la tardor es va constituir una comissió tècnica formada per arquitectes del consistori i membres de la plataforma per avaluar els danys de l’edifici. Està previst que emetin un informe amb les conclusions al setembre.

La plataforma Recuperem el Teatre Arnau va néixer fa 10 mesos i està formada per veïns, entitats, artistes i companyies de teatre. Segons Carla Rovira, membre de Recuperem el Teatre Arnau, les gales permeten “mostrar el projecte i convidar a la gent que hi participi”. La d’aquest diumenge ha estat la segona gala reivindicativa amb actuacions infantils, cabaret i dinar popular.