Cap ombra de dubte en la gestió municipal. És el que busca el codi ètic de l'Ajuntament, que afectarà el dia a dia de regidors, gerents, personal directiu d'empreses municipals, comissionats i consellers de districte. El document fixa mesures de transparència, com ara publicar les agendes, prohibir viatges injustificats o rebre regals que superin els 50 euros. El codi ètic també posa normes per evitar conflictes d'interessos i portes giratòries dels càrrecs electes. JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència El document prohibeix que els treballadors municipals puguin avaluar els candidats per a un lloc de treball si entre aquests hi ha algun vincle familiar. Tot i això, la mesura no afecta els càrrecs de confiança. Algunes contrpactacions d'aquest tipus fetes pel govern, com ara la dona del primer tinent d'alcalde, que és assessora, van motivar que Esquerra reclamés una regulació específica en un codi ètic que ara veuen incomplet. El codi ètic serà d'obligat compliment i per assegurar-ho els que cometin, per exemple, una falta molt greu podran ser suspesos de feina i sou. Un comitè d'ètica format per cinc persones i designat per l'alcaldia vetllarà perquè el codi es compleixi.

Segons ha explicat el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, amb aquesta norma volen fer un control més exhaustiu de les finances públiques. Asens ha destacat que esperen que sigui un referent per a altres administracions en transparència i lluita contra la corrupció ja que es el primer de tot l’Estat espanyol que és de compliment obligatori. El regidor municipal ha afegit que no es tracta d’un “canvi cosmètic” i que l’objectiu és posar fi a ” les portes giratòries i l’opacitat”.

Es tracta d’un avantprojecte que ja ha estat traslladat a tots els grups municipals i que el govern espera que estigui aprovat en consell plenari abans de l’estiu. En aquest sentit, els grups de l’oposició podran incorporar les seves propostes al futur codi ètic abans de l’aprovació definitiva.

El Codi ètic i de conducta consta en el seu primer esborrany de 18 articles. La normativa va més enllà del que exigeix la llei de transparència i afectarà 412 persones, entre càrrecs electes, alts càrrecs, personal directiu, comissionats i consellers de districte. També afectarà tots els membres de les comissions de selecció de personal. Té l’objectiu de respectar els principis d’igualtat, legalitat, transparència i rendiment de comptes i marca les limitacions d’exercicis en activitats privades, la prohibició de fer viatges injustificats o de rebre regals que superin els 50 euros.

A més, qualsevol membre que està afectat pel codi ètic no podrà participar en cap procés de selecció de cap persona amb qui tingui un vincle familiar de fins al quart grau d’afinitat. Aquesta restricció, però, no afecta l’elecció dels càrrecs de confiança que es regeixen per una altra normativa municipal. Algunes contractacions d’aquest tipus fetes pel govern, com ara la dona del primer tinent d’alcalde, que és assessora, van motivar que ERC reclamés una regulació específica en un codi ètic que ara, segons ha explicat el regidor republicà Jordi Coronas, veuen incomplet.

A més, es crearà una estructura administrativa pròpia que garantirà l’aplicació correcte del codi amb la figura de la gestora ètica, que té la funció d’assegurar el seu compliment, i amb un comitè d’ètica, que estarà format per cinc persones de reconegut prestigi en el món del bon govern i que serà escollit per l’alcaldia. En faltes molts greus, les sancions que preveu el futur codi poden arribar a la inhabilitació i la suspensió de feina i sou. Segons ha explicat el gerent de Recursos, Joan Llinares, en el codi es treballa sobretot en l’àmbit de la prevenció per tal que no es generin actuacions que vulnerin el seus principis ètics.

Aquest avantprojecte se suma a la creació de l’Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques i la Bústia Ètica, un espai on els treballadors públics i els ciutadans poden denunciar qualsevol indici d’irregularitat però que encara no està en funcionament, segons ha explicat el regidor Jaume Asens.