Reclamen que l’avinguda del Príncep d’Astúries canviï el nom per Riera de CassolesActualitzat el 21.03.2016 a les 18:28 Jordi Garcia / Montse Llorens

Veïns de Sant Gervasi i Gràcia han constituït una plataforma per reivindicar el canvi de nom de l'avinguda del Príncep d'Astúries pel de Riera de Cassoles. Tenen el suport de l'Associació de Veïns del Farró i dels partits BComú, CiU, ERC i CUP, que el setembre de 2015 van aprovar una moció a l'Ajuntament de Barcelona que insta a revisar i canviar 12 noms de carrers de la ciutat referits a la simbologia monàrquica.

Tres mesos després que la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l’Ajuntament de Barcelona acordés revisar i canviar “els noms referits a la simbologia monàrquica en el nomenclàtor, especialment tots aquells imposats sota la dictadura franquista”, un grup de 15 persones de Sant Gervasi de Cassoles i Gràcia han constituït una plataforma per promoure el canvi de nom de l’avinguda del Príncep d’Astúries. Proposen substituir-lo pel de Riera de Cassoles. “Ens hem ajuntat perquè el canvi serà possible si hi ha una mobilització veïnal. Si no hi ha pressió tot seguirà igual. Defensem el nom històric, però històric com a geogràfic d’aquest vial, que antigament era una riera. Ho reivindiquem tal com Gràcia ho ha fet amb altres espais, ja sigui la riera de Sant Miquel o el Torrent de l’Olla, per exemple”, explica Gerard Soler, membre de la Plataforma Riera de Cassoles.

Aquesta quinzena de veïns defensen aquesta denominació en el seu manifest denunciant “la manca de referències” a Sant Gervasi de Cassoles, que va ser municipi independent fins a 1897. El Gerard Soler reconeix, això sí, que la denominació Riera de Cassoles no ha estat mai reconeguda oficialment. “La gent deia ‘vaig a la Riera’, però mai no ha constat al nomenclàtor“, explica Soler.

De 1931 a 1939 havia tingut el nom d’Enric Prat de la Riba, però ja abans i després havia estat “avenida” del Príncipe de Asturias i, amb la normalització, Príncep d’Astúries. No obstant això, des de la plataforma creuen que és un nom que “fàcilment podria ser acceptat per tothom”. Soler recorda que a l’antic municipi de Sant Gervasi de Cassoles hi havia dues rieres que creuaven el terme, “la riera de Sant Gervasi, que és el carrer de Balmes actual, i la riera de Cassoles, frontera natural amb l’antic municipi de Gràcia”.

La plataforma té el suport de l’Associació de Veïns del Farró i dels partits polítics que van aprovar la moció el setembre de 2015: BComú, CiU, ERC i la CUP. Ara busquen reunir més suports més enllà d’aquestes entitats per plantejar el canvi davant del districte. Per això, els membres d’aquesta plataforma conviden tots els veïns que estiguin d’acord amb la reivindicació a donar-hi suport al seu lloc web.

En una entrevista a Barcelona FM, Soler ha explicat que el canvi de nom de la via també respon a la necessitat de reivindicar la recuperació de l’espai, com una forma de reclamar el patrimoni comú de manera que els veïns se sentin partícips de les activitats del barri.

 

Transcripció del vídeo

Notícies relacionades

Etiquetes

, , ,

Comentaris

 • 11 | Pau B. / 08.06.2016 / 17:57

  Una quinzena de veïns imposa els seus criteris a la resta. D’ací a no res, tindrem de nou les txeques comunistes en els convents…

  Per cert, el canvi del material de papereria de les empreses i comerços de l’avinguda, també ho paguen els de el CUP i BCenComu o d’això ja ni parlem…

 • 10 | Montserrat / 02.04.2016 / 18:28

  I perqué arguments?,el que no pensa el mateix, que els que ho proposan,ja es borbónic,o poc documentat históricament.? aixó es vell com el món. Es volgué fer las cosas per la força. I Perqué a la gent no els pot molestá i o no els pot agradá simplement que li cambiin el nom del seu carrer.? Perqué a aquestas alçadas alguns imposan i no consulten.?
  D´acord totalment amb la nuria. I ha un pilor de assumptes més importants a millorar. O es que no sou de aquest món.

 • 9 | Carmen / 02.04.2016 / 18:03

  I perqué no pregunten als que vivim i treballem a lÁvinguda a la que fa més de 50 anys, no s´ha fet cap actuació de millora.?
  La gent cauen, hi han accidents de tránsit continuament, el avis no tenen cap banc per asentarse ,un moment. Com es que es tant important el cambi de nom, i no arreglar el carrer d una vegada, alguna persona de las que demanan el cambi de nom, i viuen , i dormen, i treballen,? No hi ha suficient iluminació. En aquesta cuestió del cambi de nom tothom está d´acord. Perqué no fan un sondeig al carrer a las botigues i alas finques si volen cambiar el nom.? No som democrátics, de consens , paticipatius..?
  vinga va..!

 • 8 | núria / 30.03.2016 / 09:28

  Avans d’escriure qualsevol comentari demanant arguments del per que`”no ara el canvi de nom” seria bo que algú llegís els comentaris ja escrits que SÍ tenen arguments del per què “no ara el canvi i prioritzar altres urgències”, o es que no s’ha aprobat potser el curs o no es va acudir a la classe quan feien “interpretació de text escrit” ?

 • 7 | Dr. Cat / 29.03.2016 / 23:51

  L’argument recorrent de “no hi ha altres prioritats més urgents?” enlloc de donar un argument sòlid per a confrontar un tema em comença a fer llàstima per aquests polemistes de pas sucat amb oli. Si no us atreviu a donar un argument tipus: “vull mantenir el nom borbònic del carrer perquè sóc un súbdit orgullós de la corona espanyola” o “com a cortesà aspirant que sóc, no puc contradir res relacionat amb la família reial, ni tant sols el nom de carrer, ja que faria un flac favor a les meves aspiracions a rebre’n influències econòmiques” millor que deixeu d’escriure comentaris ja que l’únic que fan és pena. Que ja ens afaitem, home!

  en el cas de l’avinguda Príncep d’Astúries, a cosa no es vol canviar per una qüsquan es planteja alguna cosa

 • 6 | núria / 24.03.2016 / 07:11

  Si, la memòria històrica està molt bé, però nomès es això “memòria” i està en el record però el que jo plantejo es el dia a dia, la realitat quotidiana i els problemes urgents que cal solucionar i que sembla que a tothom es el que menys els importa; els problemes que surten dia rere dia i que son necessitats físiques urgents tothom els voreja, se’ls salta de manera diguem disimulada, els passa de puntetes, i amb grans gesticulacions es tapa la mirada del gran públic desviant l’atenció d’alló que es veritablement important i que ningú fa res per resoldre real i efectivament.

 • 5 | Roger (de Bretón) / 24.03.2016 / 00:59

  Núria, llegeix la notícia.
  L’any passat l’Ajuntament va aprovar retirar el nom de dotze carrers amb referències borbòniques.
  El grup es va crear en posterioritat i (no en origen. Davant la necessitat de plantejar un nom substitutiu ho trobo lògic. Em sembla molt bona iniciativa per a recuperar la memòria històrica del barri. Teniu el meu recolzament!

 • 4 | núria / 23.03.2016 / 08:34

  No es millor proritzar urgències que no altres temes que, encara que tinguin una base raonable, poden perfectament ser ajornats fins quan altres prioritats estiguin ja resoltes?? A Barcelona hi ha, per exemple, moltes persones sense sostre que viuen al carrer i pràcticament tenen menjar i roba justa per viure; o, si anem a temes més materials, puc dir que existeixen un munt de voreres plenes de rajoles que es mouen, trencades o que sobresurten i que fan ensopegar i caure a les persones que han / hem de caminar pel seu damunt i que mai no reben una reparació, ni que sigui petita, tan sols per tapar forats i que la gent no caigui…etc, etc, podria enumerar una bona llista de temes molt més urgents que treure noms que no agraden i posar-ne altres que en un temps existíen o que es volen posar de nou en nou…..Crec que, evidentment, tapar foradets al carrer no “surt a la foto”, en canvi canviar plaquetes de carrers sí que “dona lluentor” i renom a qui ho fa o ho promou, oi?

 • 3 | Joan / 22.03.2016 / 17:59

  Tot el que sigui recuperar noms de carrers antics, i així recuperar la memoria històrica de la Ciutat per a mi no es tirar els diners sinó fomentar les arrels culturals de la localització.

 • 2 | núria / 22.03.2016 / 14:36

  I no seria millor utilitzar els diners que costaran totes aquestes noves plaques de carrer en altres coses més urgents que fan falta a la ciutat de Barcelona?

 • 1·
 •   
 • 2 · 
 •   

Normes d'ús

Els comentaris publicats expressen l'opinió dels usuaris, no de BTVNOTÍCIES.cat

S'eliminarà qualsevol comentari ofensiu, contrari a les lleis vigents o fora del tema de la notícia.