L'art forma part del dia a dia dels alumnes de l'Escola Miquel Bleach i, per a ells, s'ha convertit en una eina de treball indispensable. INSERT MOHAMED CHICHATI, alumne “Aquest curs estem treballant un projecte amb el MNAC, que és el Museu Nacional d'Art de Catalunya, que tracta sobre els Jocs Olímpics i l'esport.” Des de fa tres anys, aquesta escola treballa de forma conjunta amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya en el projecte Tàndem. Una iniciativa que implica tots els alumnes del centre i fa desaparèixer la diferenciació per edats. Durant unes hores a la setmana, treballen les assignatures a través de l'art. PILAR UGIDOS, directora de l'Escola Miquel Bleach “L'art facilita molt el treball de les emocions, també permet argumentar perquè tu veus això, tu creus que hi ha això i es representa d'aquesta manera i arribar a obres d'art i a institucions que d'una altra manera arriben a l'escola de forma sesgada. Un dia una sortida a un dia un museu, però no com a eix vertebrador d'un treball.” Ara aquest projecte ha tingut el reconeixement de l'Ajuntament, que ha atorgat a aquesta escola el Premi Ciutat de Barcelona. RANIA ZAIDI, alumna “Ara em sento com si fóssim l'escola més important del tot el món.”

Abans de tirar endavant el projecte Tàndem, el centre va veure que el model educatiu tradicional no els funcionava pel gran nombre d’alumnes nouvinguts que tenien.

Va ser aleshores quan l’art va entrar a l’escola d’una manera transversal i ara s’ha convertit en una eina indispensable tant per a alumnes com per al professorat. L‘escola destina unes hores a la setmana a treballar totes les  assignatures que formen part del programa educatiu utilitzant l’art com a fil conductor. Els alumnes decideixen entre ells una temàtica i tota l’escola, independentment de l’edat, la treballa durant tot el curs. Enguany el projecte gira entorn dels Jocs Olímpics.

L’Ajuntament ha reconegut la iniciativa d’aquest centre i li ha atorgat el premi Ciutat de Barcelona. Aquest, però, no és l’únic guardó que ha rebut el centre educatiu. El 2013 ja va guanyar la Medalla d’Honor de la Ciutat per la seva promoció de la diversitat. Actualment l’escola acull alumnes de més de 25 nacionalitats diferents.