Fumata blanca amb els horaris comercials. El que fa només dues setmanes eren posicions distants entre govern i algunes entitats del sector s'ha reconduït en un acord que preveu l'obertura de cinc diumenges fora de l'estiu. En concret, les botigues podran obrir els diumenges 8, 15 i 22 de maig, i també el 2 i 9 d'octubre, dos mesos d'afluència turística. L'horari d'obertura acordat serà de les 12 del migdia a les 8 del vespre en tots els barris de l'Eixample, Ciutat Vella i una part de Gràcia, Sants i Sant Martí. Ajuntament i comerciants han escenificat aquesta tarda l'entesa. Un acord de ciutat que, asseguren, cohesiona el sector malgrat la divergència de criteris expressada entre algunes entitats. AGUSTÍ COLOM, regidor de Comerç "Un acord que crea consens en el sector, però que permet que cadascú mantingui la seva posició i que es vegi suficientment reflectit com per poder-li donar suport." VICENÇ GASCA, president de la Fundació Barcelona Comerç "El comerç en el 99% de coses no està dividit. Estem units i ara amb aquest acord estem units tots al cent per cent." Els eixos més turístics, partidaris de més obertura de diumenges, també han beneït l'acord. GABRIEL JENÉ, president de Barcelona Oberta "Per nosaltres ha estat un acord difícil i no del tot satsifactori. Però la reflexió final és que no ens podem mirar al melic, no podem pensar en nosaltres mateixos i hem de pensar en l'interès general del sector." Les parts també s'han compromès a vetllar per un increment de llocs de treball i evitar la precarietat laboral. L'acord s'haurà de votar al ple del mes que ve i de moment ja té el suport d'Esquerra i el PSC. La CUP descarta votar-hi en contra, CiU veu positiu el consens, mentre que el PP rebutja la proposta.

Són tres dels diumenges de maig i els de la primera quinzena d’octubre. Durant els dos darrers anys, les botigues de 17 barris i centres comercials del centre de Barcelona, declarat com a zona turística, han pogut obrir entre les 10 i les 18 h. Molts es queixaven que aquest horari els obligava a abaixar la persiana just quan molts possibles clients, veïns o turistes, es disposaven a anar de compres. L’acord assolit avui preveu endarrerir dues hores l’horari d’obertura i de tancament, que passa a ser de 12 a 20 h. I, sobretot, trasllada els diumenges de botigues obertes de l’estiu, en què algunes associacions de comerciants apuntaven que no els sortia a compte obrir, a dos mesos com el maig i l’octubre, durant els quals la ciutat també rep un bon nombre de turistes.

També es preveu fixar amb l’acord dels comerciants els dos dies festius d’obertura autoritzada a tota la ciutat. Concretament, per a 2017, es mantindrà el 3 de desembre i es fixarà el 23 d’abril, en comptes del 12 d’octubre. Per tant, l’any vinent, per Sant Jordi serà festa, però les botigues podran obrir. Els anys següents, l’Ajuntament seguirà pactant amb els comerciants aquests festius d’obertura autoritzada. Segons ha explicat el regidor, Agustí Colom, tot l’acord presentat avui no té data de caducitat, encara que en principi es considera políticament vigent durant l’actual mandat municipal.

En la presentació de l’acord, el regidor del govern ha estat acompanyat de dos edils, Montserrat Benedí (ERC) i Montserrat Ballarín (PSC). Amb aquests suports, l’acord s’haurà de votar al ple del mes que ve. La CUP descarta votar-hi en contra, CiU veu positiu el consens, Ciutadans el respecta però no comparteix l’acord, mentre que el PP rebutja la proposta. En tot cas, segons el regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, l’acord amb els comerciants té també prou suport polític per tirar endavant.

Els presidents de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, i la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, també han aprofitat la seva intervenció -en principi no prevista- a l’acte de presentació de l’acord per subratllar el valor del consens assolit, després de les disputes dels darrers anys. Jené ha explicat que “no ha estat fàcil”, perquè l’aspiració dels seus associats seria poder obrir tots els diumenges de Setmana Santa a Tots Sants, però que han considerat que en aquests moments era més important posar-se d’acord. Gasca ha volgut emfatitzar el missatge que “el comerç barceloní no està dividit”, sinó que és capaç de posar-se d’acord, també amb els representants sindicals dels treballadors, per fixar uns horaris comercials que beneficiïn a tothom, si més no una mica més que els de l’any passat.

L’acord també recull el compromís del sector amb la creació d’ocupació de qualitat, amb l’establiment d’un observatori per veure com evolucionen aquestes condicions de treball. També s’hi inclouen tot un seguit de mesures per donar a conèixer internacionalment l’atractiu de Barcelona com a ciutat de compres.