En Motasin i el seu germà corren després de saltar la valla a la frontera de Sèrbia amb Hongria, en un punt on la vigilància no era tan intensa. Anaven amb la seva mare i els acompanyava el fotògraf vigatà Sergi Cámara, que va captar-ne el moment. És un dels instants que el fotògraf va retratar en un viatge de dos anys que l'han dut a recórrer els punts d'arribada i trànsit dels refugiats sirians. L'inici se situa a l'illa grega de Lesbos. Aquí, Cámara, es va centrar en l'arribada de les embarcacions procedents de Turquia però, també, a immortalitzar el perfil dels qui hi viatgen. L'objectiu, diu, és desfer prejudicis. SERGI CÁMARA, fotògraf "Són famílies que tenien una vida normal com nosaltres, una feina, i que de cop els comencen a caure bombes a casa i han de marxar. Amb allò que tenen posat, amb la bossa i amb el mòbil. Aquesta gent no són pobres, no són immigrants econòmics, són gent que tenien igual o més diners que molts de nosaltres." I que, de cop i volta, s'han vist obligats a patir situacions ben desagradables, com les llargues esperes a estacions com la de Budapest... O encara pitjor, les llargues caminades a través d'Hongria, a causa del bloqueig del govern, amb l'objectiu d'arribar a la frontera amb Àustria. "Jo intento quan faig aquestes fotos que la gent aprengui i es doni compte del que passa. Intentar posar-se a la situació d'aquestes persones. Intentar que no passi com està passant a d'altres llocs on la gent els estigmatitza i els criminalitza." Un fet que amb aquesta exposició es vol evitar que es reprodueixi a Catalunya, quan comencin a arribar els 5.000 refugiats que s'esperen durant els propers dos anys.

L’exposició és una inciativa del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, amb la col·laboració del Palau Robert i l’Ajuntament de Barcelona. Amb la mostra, es vol sensibilitzar els visitants sobre les dificultats que han de passar milers de persones que es veuen obligades a marxar dels seus països a causa de conflictes bèl·lics, coincidint amb la conjuntura actual en què han d’arribar refugiats a Catalunya.

Les imatges documenten el perill de les travessies pel mar en embarcacions plenes de persones, les llargues caminades, les esperes a les fronteres, les estades a ciutats com Belgrad o Budapest a l’espera de marxar cap a un altre país, els viatges amb tren… També s’hi pot veure la tasca de l’ONG catalana Open Arms, que duu a terme operacions de salvament al mar.

Hi ha un plafó dedicat a les famílies refugiades que arriben a l’illa de Lesbos. L’objectiu de Cámara és desfer prejudicis. “Són famílies que tenien una vida normal com nosaltres, una feina, i que de cop els comencen a caure bombes a casa i han de marxar”, explica Cámara. “No són pobres, no són immigrants econòmics, són gent que tenen igual o més diners que molts de nosaltres”, diu.

Les xifres de la diàspora

El Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades calcula que més de 60 milions de persones han hagut d’anar-se’n dels seus països com a conseqüència de conflictes bèl·lics. D’aquestes, una tercera part són persones refugiades. El 80% dels refugiats han estat acollits per països en vies de desenvolupament. A Espanya s’espera que n’arribin entre 15.000 i 30.000 els dos propers anys. D’aquests, 5.000 arribaran a Catalunya.

L’exposició s’estarà al Palau Robert fins al març i després recorrerà diversos districtes de Barcelona. Paral·lelament, una altra còpia de les fotografies es mostrarà, també de manera itinerant, a diverses localitats catalanes.