“L’actor té el cabell curt, barba i va en cadira de rodes...” “El que no ets capaç de fer... Sóc una professional d’empassar merda!” Amb audiodescripció per a persones cegues, llengua de signes i actors en cadira de rodes. Així són les representacions de BamBú, una companyia del Guinardó. Una aposta pel teatre accessible i la inclusió de persones amb discapacitats en escena a escala professional. ELADIO HERNÀNDEZ, actor “Després de l’accident tot i que em van dir a l’Institut del Teatre que podria continuar estudiant, sí que vaig veure que si ja és complicat viure d’això caminant, en cadira de rodes ja em podia imaginar que encara seria molt més complicat. Caldria que tothom tingués una mentalitat més oberta.” Dues actrius fan d’intèrprets en llengua de signes a la vegada que actuen a l’obra. . MIREIA ANGULO, actriu “Transformar tota aquesta informació que és auditiva, transformar-la a una informació visual.” Han posat en marxa un espai cultural obert al barri on, a més d’organitzar activitats, hi ha una sala condicionada per fer-hi actuacions accessibles. CARLA TORRES DANÉS, BamBú cia de teatre “L’espectador entén i es posa al lloc de la persona que va al teatre i no veu algunes accions que són molt importants a banda del text, o l’espectador que és sord i que sinó hi ha llengua de signes no pot anar directament al teatre.” Dissabte estrenen obra al nou local, un espai a tocar de l’Hospital de Sant Pau. Després, tenen la intenció de sortir de gira arreu de Barcelona i Catalunya.

No és habitual veure actors en cadira de rodes quan aquest no és un tret fonamental del personatge que interpreten i sí una discapacitat de la persona que encarna el paper. Tampoc escenes en què només s’utilitza el llenguatge de signes o obres de teatre amb audiodescripció per a persones cegues. Són, però, algunes de les característiques de les representacions de BamBú Cia de Teatre.

Es tracta de donar una oportunitat a actors i actrius amb alguna discapacitat, i d’apropar el teatre a les persones cegues, sordes o amb problemes de mobilitat. La directora de teatre i educadora social Carla Torres Danés és la impulsora d’aquesta iniciativa amb seu al Guinardó. La companyia regenta un espai cultural al carrer de Torre Vélez, a prop de l’Hospital de Sant Pau. S’anomena El Niu de BamBú, compta amb una sala d’actes adaptada i acull exposicions i conferències, a disposició de qualsevol proposta relacionada amb la inclusió social que els pugui arribar.

Aquests dies preparen una nova representació, ‘El mirador de les paraules que no puc dir’. És una obra de creació pròpia que aborda l’aïllament i la soledat en un món, l’actual, que paradoxalment cada cop està més ben comunicat. La presentaran durant un temps al barri i després volen sortir de gira per Barcelona i tot Catalunya.