Una troballa “impactant”

Xavier Castañer, president i fundador de l’Escola de Natura Ursus de Cabrils (el Maresme), ha explicat al programa ‘BTV méteo’, de Barcelona FM, que aquests dies han trobat granotes verdes en període de gestació a la bassa de l’Arborètum (una mena de bosc en miniatura de tot Catalunya). “Ha estat tota una sorpresa en ple mes de gener”, segons Castañer, que ho ha definit com “una troballa bastant impactant“.

El naturalista i educador ambiental assegura que “és la primera vegada que passa” i que “estem en una excepció climàtica i els animals han rebut l’ordre de fer l’aparellament tres mesos abans del que seria habitual”. Segons Castañer, fins a l’abril no s’acostumen a reproduir els amfibis.

En la mateixa entrevista, Castañer ha lamentat que “tots els capgrossos que naixeran són fràgils: si ara arriba una onada de fred, molts poden morir i, a la primavera, la població de capgrossos que s’alimenten de mosquits serà molt minsa, la qual cosa pot fer que augmentin aquests insectes“.

Granotes cantaires a Montjuïc

Als voltants de Barcelona també es noten els efectes de les elevades temperatures d’aquest mes de gener en les granotes. Segons Guillem Pascual, de l’Associació Galanthus, que es dedica a l’estudi i la divulgació dels valors del medi ambient, els darrers dies han pogut sentir alguns exemplars de granotes verdes i de reinetes cantant pels volts de Montjuïc. “Només ho fan quan creuen que pot ser interessant fer-ho perquè és època d’aparellar-se”, relata Pascual.

Assegura que “tot està una mica trastocat“, però que “la llum els frena“, en referència als animals. Pel que fa a la flora, Pascual afirma que “les plantes també van un mes avançades” perquè “n’estan brotant algunes que no ho haurien de fer”.