A la portada, trobem el gravat, d’una dona del segle divuit amb la llar de foc i tots els estris de la cuina d'aquella època. Es tracta del receptari ‘Cuinar en temps de crisi’, un compendi de guisats populars i receptes culinàries a partir de manuscrits del segle disset i divuit. L’autor és fra Valentí Serra, arxiver del convent dels caputxins de Sarrià.. FRA VALENTÍ SERRA DE MANRESA, caputxí arxiver del convent de Sarrià “El que sobra del dia anterior s'ha de reaprofitar, el que popularment es diu en castellà, cuina de “sobrinas”. De coses que han sobrat”. Per exemple: el freginat de pollastre. El llegirem. Esmicolaràs els trossos de pollastre sobrants de l'àpat del dia anterior, els posaràs un parell d'hores en un adob d'oli amb rodanxes de ceba...” Una cuina de reaprofitament amb productes de proximitat. A més, també es proposa integrar l'ús de les plantes i les herbes, com ara el marduix, el llorer o la murtra, que estan tant al servei de la medicina com de la gastronomia. FRA VALENTÍ SERRA DE MANRESA, caputxí arxiver del convent de Sarrià “Una cuina entretinguda, que es una mica com de recerca, de recuperar antigues receptes i aplicar-les en la vida de cada dia. És rescatar.” En aquest sentit, incorpora un glossari per tal d'entendre els termes més antics i les mesures que ja estan en desús. FRA VALENTÍ SERRA DE MANRESA, caputxí arxiver del convent de Sarrià “Quarteró: mesura utilitzada a Barcelona que equivalia al picotí, equivalent a un litre i mig aproximadament.” Al llibre trobem receptes per cuinar, per exemple, carxofes al caliu, escudella de cigrons o cogombres confitats en vinagre. FRA VALENTÍ SERRA DE MANRESA, caputxí arxiver del convent de Sarrià “Com que no hi havien geleres i congeladors s'aprenia a confitar el menjar.” Aquesta és la segona publicació de fra Valentí dedicat a la cuina conventual, després del llibre ‘Cuina caputxina’.

Carxofes al caliu, escudella de cigrons, espàrrecs amb pèsols o faves ofegades a la caputxina, totes són receptes que podem trobar a ‘Cuinar en temps de crisi‘, el llibre que ha elaborat fra Valentí Serra, per rescatar guisats dels antics frares. Tot i que la publicació és una col·lecció històrica de receptes, el caputxí vol deixar ben clar quin és el seu objectiu: “Aquest receptari vol ser un recull pràctic que es pugui utilitzar. Una cuina entretinguda, de recerca, per recuperar antigues receptes i aplicar-les en el dia a dia. Rescatar i donar vida a aspectes que poden ser encara utilitzables en els nostres dies.”

El llibre mostra també, per exemple, com confitar cogombres en vinagre, una opció per conservar productes i poder consumir-los fora de temporada. “Com que no hi havia geleres i congeladors, s’aprenia a confitar el menjar”, comenta fra Valentí.

‘Cuinar en temps de crisi’ no només explica la manera d’aprofitar els excedents de les hortes, sinó el que sobra del dia anterior. “És el que es diu popularment en castellà, cuina “de sobrinas”, coses que han sobrat. El freginat de pollastre en seria un bon exemple. És una cuina de reaprofitament”, explica l’arxiver del convent de Sarrià.

El nou llibre de fra Valentí també proposa integrar l’ús de plantes i herbes, com el marduix, el llorer o la murtra, que estan tant al servei de la medicina com de la gastronomia. Fra Valentí recorda que el marduix perfuma molt els aliments, té propietats analgèsiques i antigament s’utilitzava per elaborar cervesa fins que va ser substituït pel llúpol.

Aquesta és la segona publicació de fra Valentí dedicada a la cuina conventual, després del llibre ‘Cuina caputxina’, publicat el 2010 per l’Editorial Mediterrània. ‘Cuinar en temps de crisi’ és una publicació complementària del Calendari de l’Ermità, que enguany compleix 140 anys, i que està editat per Edicions Morera.