L’any 2015 es va tancar com un dels més secs de la història i aquest 2016 comença amb la mateixa tendència. Avui fa 70 dies que no cau a Barcelona una pluja amb registres significatius (un o més litres per metre quadrat). Concretament, no plou així des del 4 de novembre.

Segons les dades de l’Observatori Fabra, aquest rècord iguala el que es va registrar entre el 28 de maig i el 5 d’agost de 2007, també amb 70 dies sense pluja destacada. En aquella ocasió, però, es va registrar en període estival i, per tant, quan és més propi que no plogui al litoral i prelitoral mediterrani.

El rànquing de dies successius amb més dies secs es va registrar el 1928, concretament entre els dies 22 de maig i 14 d’agost. Van ser 85 dies sense pluges iguals o superiors a 1 l/m2, també a l’estiu. Aquell període sec va ser encara pitjor que l’actual ja que es van succeir 108 dies sense ploure ni una mica, és dir, ni amb pluges iguals o inferiors al litre per metre quadrat.

Els meteoròlegs apunten que la ratxa seca actual podria trencar-se divendres, 15 de gener, quan es preveuen pluges importants a la ciutat. Si la previsió es compleix, s’arribarà a 72 dies successius sense pluges significatives i aquest episodi serà el segon més sec dels més de 100 anys de registres climàtics a l’Observatori Fabra.