SUSANA MUÑOZ, Unitat de Malalties de Transmissió Sexual del CAP Drassanes "El test en si, un cop té diagnosticat que és positiu, evidentment no estàs fent prevenció, però fent el test estàs fent una mica de prevenció cap a les altres persones que puguin infectar-se d'aquelles persones i també cap a aquella persona que surti negatiu perquè estàs aprofitant per explicar, per aconsellar, per donar resposta a dubtes que puguin tenir."

Tothom qui ho vulgui pot acostar-se al CAP Drassanes o al CAP Manso per fer un test ràpid i, en només 20 minuts, saber si està afectat o no, i rebre informació i consells. La prova, que és gratuïta, confidencial i anònima, es pot fer durant tot l’any, però des dels centres volen fer una aposta en el marc del Dia Mundial contra la Sida, que tindrà lloc el proper dimarts, 1 de desembre.

A Catalunya, el 42 % dels diagnòstics del VIH es van fer de manera tardana, cosa que facilita el contagi pel desconeixement del malalt. S’estima que hi ha 33.600 persones infectades i que el 25 % no ho sap.

Es recomana fer la prova a dones embarassades o que es volen quedar embarassades, persones que tenen malalties de transmissió sexual, tothom qui hagi tingut relacions sexuals sense preservatiu, parelles de persones que ja tenen el VIH i persones que han pres drogues per via intravenosa.