Dia de màxima activitat al voltant de l'estàtua de Colom. Més de 20.000 creueristes han arribat avui a Barcelona. Només s'estaran unes hores a la ciutat i molts han començat aquí la seva visita... En un diumenge de comerços tancats, les primeres compres del dia són als venedors a la manta. Els articles més buscats, souvenirs i samarretes del Barça. "Hoy era domingo e intentamos comprar algo pero todo cerrado. Y otros turistas nos avisaron de que podíamos venir aquí a los top manta de aquí de Colón, y nos vinimos a terminar de hacer las compras de los souvenirs." En dies com avui treballen aquí prop de 200 manters. Al cap de setmana, la convivència amb els brocanters no és fàcil. Els venedors d'antiguitats es queixen que els treuen clients i dificulten passejar-hi, cosa que amenaça el seu negoci. Denuncien a més, que hi ha un greuge perquè els manters no paguen impostos. La setmana que ve es reuniran amb el Port per exposar el seu cas. "Els venedors del Port Vell asseguren que la campanya d'estiu ha estat dolenta, de fet diuen que les vendes han caigut un 60%. Una davallada que atribueixen directament als venedors ambulants. Avui, tal com ha passat durant tota la setmana, ni la Guàrdia Urbana ni la policia portuària han fet res per evitar la venda ambulant. L'Ajuntament prepara un pla integral per abordar la situació, que preveu la formació laboral per als manters. No es descarta tampoc que puguin vendre de forma legal en alguns mercats ambulants. Una situació que alguns venedors veuen amb bons ulls. LIBASSE KANE GAYE venedor ambulant "Trobar algun lloc com en los llocs on poguem exercir legalment la venda això també ens agradaria fer-ho." El govern munical busca ara consensos per poder posar en marxa el pla integral dels manters al novembre.

Els entorns de l’estàtua de Colom bullen d’activitat. Els venedors ambulants instal·lats des de l’estiu fan l’agost en els dies d’arribada de creueristes, viatgers que només s’estan poques hores a la ciutat. En un diumenge de comerços tancats, molts fan la primera parada a la plaça del Portal de la Pau, on compren “souvenirs”, sobretot samarretes del Barça.

Els venedors del Port Vell denuncien l’augment de venedors ambulants de la zona i asseguren que els estan restant clientela. Un dels brocanters ha avançat que aquest estiu les vendes han caigut un 60 %, i ho atribueixen al fet que “desvien el públic cap a les seves parades”. Denuncien, a més, que “les mantes dificulten el pas dels vianants.”

Durant tot el dia, patrullen la zona agents de la Guàrdia Urbana i la policia de l’Autoritat Portuària, tot i que no actuen per retirar els venedors. Aquesta mateixa setmana l’Ajuntament va anunciar que treballa en un pla integral del “top manta” que inclou formació i inserció laboral per als manters.

S’estudia també la possibilitat que puguin vendre legalment en alguns mercats ambulants. Una opció que alguns venedors com en Libasse K. veuen amb bons ulls. Tot i que sap que fa “una activitat legal”, assegura que es “l’única opció que li queda perquè ha fet diversos cursos de formació, sense trobar cap feina.”