La xarxa contactava amb persones de nacionalitat espanyola en situació econòmica delicada i els oferien fins a 1.000 euros per simular que eren parella d’una altra persona de nacionalitat estrangera, que pagava entre 1.000 i 4.000 euros per inscriure’s com a parella de fet. La trama també empadronava la parella a un pis de Barcelona i facilitava els tràmits per sol·licitar el permís de residència europeu.

La investigació policial va començar després que es detectés un pis de 25 metres quadrats a Barcelona en què constava que hi vivia una dona de Sabadell amb antecedents per aquest tipus de delictes. Al pis, a més, hi estaven empadronades 20 persones que havien demanat immediatament la inscripció al registre de parelles de fet. En total s’havien detectat 60 persones empadronades en tres pisos.

La xarxa, activa durant quatre anys, ha arribat a guanyar uns 100.000 euros amb aquest tipus de serveis fraudulents. L’operació s’ha tancat amb 27 detinguts, 21 imputats i 71 fets delictius de falsedat documental i afavoriment a la immigració il·legal esclarits. Els detinguts, entre els quals hi ha el cap de la banda i tres membres més, han quedat en llibertat amb càrrecs en espera del judici.