L'onada de calor afecta de ple Barcelona, però es fa notar especialment al centre de la ciutat. A la Facultat de Geografia i Història aquesta nit passada el termòmetre no ha baixat dels 26 graus. Fa tres anys que no es registrava una temperatura mínima tan alta. "Uf, la verdad, el calor es criminal. Se nota cargado de humedad y por más que te pongas a la sombra sigues sudando." "Mucho refresco, mucha hidratación, muchos helados y por las noches aire acondicionado a tope, en el coche y en todos lados." "A les nits costa molt perquè no entra l'aire per enlloc. Estem molt enxubats, aquí." Durant la nit, la calor ha estat extrema a l'Eixample, Ciutat Vella, les Corts i Sant Gervasi. Això és a causa de l'efecte illa de calor. L'asfalt s'escalfa durant tot el dia i a la nit, encara que el sol ja s'hagi post, continuar desprenent escalfor a l'ambient de forma gradual. I mentre que al centre de la ciutat la calor es fa notar de valent, a la Ciutadella la perspectiva és una altra. Aquí la vegetació suavitza la temperatura i aquesta nit el mercuri ha baixat una mica més: fins als 23 graus, tres punts menys que al centre de la ciutat. Durant el dia, la Ciutadella és una opció per a molts barcelonins per resguardar-se de les altes temperatures. "Jo tinc un pis en un àtic i no s'hi pot estar. Aleshores hem pensat en un lloc on hi hagi ombra i et puguis estirar sense que et mirin gaire." "Está bien venir al Parc de la Ciutadella, se respira un poco de aire, hace un poco de viento, también por la playa se está bien." I sembla que la situació no afluixa, el pic màxim s'assolirà entre avui i demà i la calor forta s'allargarà encara durant els propers tres dies.

Quan es pon el sol, la calor segueix sent molt elevada a l’Eixample, Ciutat Vella, les Corts i Sant Gervasi. De fet, a l’observatori de la Facultat de Geografia i Història la nit de dissabte a diumenge el termòmetre no va baixar dels 26ºC. Fa tres anys que no es registrava una temperatura mínima tan alta en aquest emplaçament. Les elevades temperatures de nit són conseqüència de l’efecte illa de calor, que s’explica perquè l’asfalt s’escalfa durant tot el dia i a la nit, encara que no hi hagi sol, el terra continua desprenent escalfor a l’ambient de forma gradual.

En canvi, al Parc de la Ciutadella es produeix l’efecte contrari. La vegetació suavitza la temperatura i el mercuri no s’enfila fins a registres tan elevats. Per exemple, la nit de dissabte a diumenge va baixar fins als 23ºC, tres punts menys que al centre de la ciutat. També durant el dia, la Ciutadella és una opció per a molts barcelonins per resguardar-se de les altes temperatures. Per això és tan habitual veure-hi grups de gent berenant sota l’ombra dels arbres, guerres de pistoles d’aigua entre alguns infants o simplement parelles passejant.