És un dels grans de la perruqueria a Barcelona. Raffel Pagés ja es va posar en marxa per lluitar contra la pujada de 13 punts de l'IVA l'any 2012 i des d'aleshores ha intentat mobilitzar el sector. Diuen que la sagnia ha estat imparable entre els professionals de la bellesa, es calcula que a tot Espanya han tancat més de 10.000 perruqueries i s'han vist abocades al carrer 35.000 persones. En tractar-se d'un negoci portat principalment per dones, el més castigat ha estat l'atur femení. RAFFEL PAGÉS, perruquer: "En perruqueria, que el 99% és dona que treballa al món de la perruqueria i la bellesa, quan cau i portes a l'atur és tot un drama." Molts dels negocis han intentat no fer repercutir l'IVA directament en el client, una decisió valenta però que, d'altra banda, fa que els marges del negoci siguin cada cop més estrets. Es calcula que la facturació ha baixat entre un 30 i un 40 per cent des de l'inici de la crisi, i que a més ha vingut acompanyada per la proliferació de perruqueries pirates. RAFFEL PAGÉS, perruquer: "Quan s'acaba l'atur què ha de fer aquesta perruquera, robar o atracar? O si pot agafa una pinta i un assecador i atén el client des de casa a un preu més baix. Lògicament és el que passa." El sector veu com una injustícia haver passat del vuit al 21 per cent d'IVA i argumenten que no són un bé de luxe, per això amb les manifestacions d'avui esperen fer pressió perquè les perruqueries tornin a tenir un IVA que es correspongui amb la seva activitat.

Ha estat una sagnia constant segons algunes veus del sector. Des que les perruqueries, els salons de bellesa i les barberies van passar, de la nit al dia, del vuit per cent d’IVA reduït al 21 per cent, han tancat més de 14.000 perruqueries i han perdut la feina al voltant de 35.000 persones. A més pel tipus de negoci el perfil més perjudicat ha estat el de les dones joves.

Raffel Pagés ja ho veia venir. Dies abans de la pujada de l’IVA va intentar ajuntar forces amb la resta de perruquers de l’estat per fer un front comú però no se’n va sortir. Ara creu que la situació és insuportable i que cal manifestar-se al carrer per fer arribar a l’opinió pública les seves reivindicacions. Pagés presumeix de tenir la pàgina de Facebook més seguida en el món de la perruqueria i ha pogut copsar la magnitud de la tragèdia. Molts dels qui han hagut de llançar la tovallola han perdut també casa seva per mirar de salvar el negoci.