És Carlos Fernández Guerra, el responsable de xarxes socials de la Policia Nacional. Gestiona el Twitter policial amb més seguidors del món i les principals piulades que fa, van dirigides a fomentar la desconfiança a Internet. CARLOS FERNANDEZ GUERRA, responsable de Xarxes Socials de la Policia Nacional "Es una desconfianza racional. En internet no todo lo que ves es lo que parece, como en la vida real. Pero en internet se multiplica. Falsear la apariencia, falsear la realidad. Nosotros somos fans de Internet ylas nuevas tecnologías pero también somos fans del buen uso." Participa al congrés mundial contra el cibercrim. Una trobada que aplega des de membres de l'FBI, la Interpol o els Mossos, fins a directius d'entitats financeres, investigadors o grans empreses com telefónica o Paypal. L'objectiu, crear un sistema de defensa global contra uns delictes que traspassen fronteres. JOSÉ MARÍA LEGIDO, director de GMV "Avui en dia les amenaces que tenim en el món d'internet i les telecomunicacions venen de tot arreu del món. Són globals. Una resposta local és insuficient." Per això s'ha impulsat una aliança europea d'empreses, governs, cossos policials i universitats que pretén sumar forces contra aquesta delinqüència. Es diu AntiPhishing Working Group i vol assemblar-se a l'aliança del mateix nom que ja existeix als Estats Units, i que té més de 2.000 membres. JORDI AGUILÀ, patró d'Antiphishing Working Group.Eu "Per exemple, en el sector financer tenim un cluster en què els bancs principals ens intercanviem informació i aquesta informació la fem arribar a la policia perquè la pugui aprofitar per fer les seves recerques i arribar fins al criminal." Segons l'Antiphishing Working Group el 2014 va ser un any de rècord pel que fa a intents de phishing, que són aquells casos en què el delinqüent es fa passar pel banc per usurpar les dades de l'usuari i treure'n diners. Se'n van produir un cada dos minuts. 250.000 a tot el món. L'entitat financera Caixabanc és qui porta el lideratge d'aquesta nova aliança. De fet, la seu se situarà a Barcelona a l'edifici que té l'entitat a la Diagonal.

L’AntiPhishing Working Group europeu (APWG.eu) s’ha presentat formalment al congrés mundial contra la ciberdelinqüència que se celebra aquesta setmana a Barcelona. La trobada, anomenada Ecrime Summit, aplega experts de tot el món que debaten com ser més eficients contra aquest tipus de delinqüència. Hi participa l’FBI, la Interpol, la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra, així com directius d’entitats financeres, investigadors internacionals i grans empreses relacionades amb el món d’Internet i les telecomunicacions.

La nova aliança europea amb seu a Barcelona vol reunir tots els actors directament relacionats en la lluita contra els crims a la xarxa. El projecte, liderat per CaixaBank, parteix de l’experiència duta a terme ja als Estats Units, on el grup homòleg disposa ja amb més de 2.000 membres. Ara l’experiència es porta a Europa i la seu se situarà a la seu de CaixaBank de la Diagonal.

Units contra el cibercrim

Segons, Jordi Aguilà, que és patró de l’APWG.eu, aquesta col·laboració és molt necessària. Posa un exemple: “en el sector financer tenim un clúster en què els bancs principals ens intercanviem informació i aquesta informació la fem arribar a la policia perquè la pugui aprofitar per fer les seves recerques i arribar fins al criminal”. També José María Legido, director de GMV i membre de l’aliança, creu que “avui en dia les amenaces que tenim en el món d’Internet i les telecomunicacions vénen de tot arreu del món. Són globals. Una resposta local és insuficient”.

Segons l’Antiphishing Working Group, el 2014 va ser un any de rècord pel que fa a intents de “phishing”, que són aquells casos en què el delinqüent es fa passar pel banc per usurpar les dades de l’usuari i treure’n diners. Se’n van produir un cada dos minuts, és a dir, 250.000 a tot el món. També, segons aquestes dades, van créixer un 7% el nombre de dominis dedicats al robatori de credencials i 549 corporacions de tot el món van patir atacs de “phishing”.

La major part d’aquests delictes es produeixen mitjançant enganys. Per això es recomana fer un ús responsable d’Internet, mantenint sempre un cert grau de desconfiança. Segons Carlos Fernández Guerra, responsable de xarxes socials de la Policia Nacional, “és una desconfiança racional: a Internet, no tot el que veus és el que sembla. Com a la vida real, però a Internet es multiplica”. La principal dedicació dels ciberdelinqüents és falsejar l’aparença, falsejar la realitat. “Nosaltres som fans d’Internet i les noves tecnologies, però també som fans del bon ús”. La Policia Nacional és el cos que té més seguidors a Twitter de tot el món: 1.595.000.