Nou Barris s'acomiada aquests dies d'una nova edició de la festa major que ha omplert d'activitats molts racons del districte. Entre els actes que han destacat més hi ha els de la commemoració del centenari de la inauguració de l'Institut Mental de la Santa Creu, actual seu del districte. La decoració de la façana principal i unes visites guiades han transportat als veïns fins a 1915. ALICIA FERNÁNDEZ, Grup d'Història de Nou Barris - Can Basté "Sóc Antònia Bacigalupi i estem fent les visites guiades a la Seu del Districte i expliquem en 30 minuts en una visita guiada dramatitzada la història d'aquesta institució, de l'Institut Mental, i sobretot de la capella, que és un patrimoni que s'està derruint i que gràcies a la meva memòria vaig poder ficar els diners perquè es construís." Els antics treballadors de la institució psiquiàtrica han col·laborat explicant experiències i records, il·lustrats amb les darreres imatges, dels anys vuitanta. Durant la festa major també s'han inaugurat els 21 plafons del projecte Senyalitzem la memòria. JORDI SÁNCHEZ, Arxiu Històric de Roquetes - Nou Barris "S'ha identificat ara la part més pública, en el sentit que és la seu del districte, però també s'ha documentat i s'ha analitzat també el que seria la part més privada, de la Guàrdia Urbana, que es podrà visitar en dies assenyalats, per una mica saber no el que tenim ara en cada un dels departaments, sinó imaginar-nos què hi havia abans." També s'han pogut veure fotografies de l'època, i de com l'edifici es va anar enderrocant fins conservar actualment només els dos pavellons centrals dels 10 originals.

Actualment els dos pavellons que encara es conserven dels deu originals, són la seu del districte, l’oficina de la Seguretat Social, la Biblioteca Nou Barris, l’Oficina de l’Habitatge i la caserna de la Guàrdia Urbana de Nou Barris, entre altres dependències municipals. Tot això s‘ha explicat en les visites guiades i teatralitzades organitzades pel Grup d’Història de Nou Barris – Can Basté, amb els “fantasmes” del doctor Pi i Molist; la seva dona, Antònia Bacigalupi, i altre personatges de l’època com a narradors.

Encara més visuals són els 21 plafons que l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris ha inaugurat a diversos punts de l’edifici de la seu del districte i la Guàrdia sota el nom de ‘Senyalitzem la memòria’. A cadascun d’aquests punts es pot consultar, amb explicació i fotografia inclosa, què hi havia o què s’hi feia en el temps en què el Mental estava en funcionament.