Aquesta instantània retrata el moment de l'allau al camp base de l'Everest que ha causat la mort d'almenys 10 alpinistes. Després de l'accident, aquest és l'estat en què ha quedat la zona, un lloc concorregut ja que és el punt des d'on comencen les expedicions per pujar la muntanya. Són moments crucials i tothom vol assegurar-se que els seus estiguin bé. En Jesús està pendent de contactar amb els amics xerpes que va conèixer quan va pujar l'Everest el 2012. Arreu del país la xifra de víctimes mortals ja ascendeix a 1.300, un fet que les persones amb coneguts al Nepal viuen amb preocupació. Els propietaris d'aquest restaurant han pogut contactar amb la família aquesta tarda per internet. És a la ciutat de Katmandú, on el terratrèmols ha fet més mal. Han caigut molts monuments i també molts edificis així que es preveu que faci falta molta ajuda humanitària per ajudar a reconstruir el país. La Generalitat ha activat el comitè catalpa d'ajut humanitari d'ermergència. ONG's com els Amics del Nepal, que té sis efectius a la zona, també faran una campanya per col·laborar-hi coincidint amb la festa del seu 20è aniversari que celebraran d'aquí a 15 dies. La solidaritat ja s'està organitzant des de diferents punts del món com ara els Estats Units o Noruega, que ja ha promès enviar-hi tres milions i mig d'euros en ajuda humanitària.

El terratrèmol de 7,8 graus en l’escala de Richter que aquest dissabte ha sacsejat el Nepal ha provocat més de 2.000 morts i 5.000 ferits, segons els darrers balanços provisionals. L’epicentre del terratrèmol, que s’ha produït a les 12.11 h (hora local, 8.11 h aquí), s’ha situat entre la ciutat Pokhara i la capital del país, Katmandú. També ha afectat el nord de l’Índia, des de Calcuta fins a la frontera amb el Pakistan. Al llarg del dia s’han produït almenys vuit rèpliques de 5,5 graus.

Centenars de ferits han col·lapsat el principal hospital de Katmandú, on diversos testimonis han relatat a mitjans internacionals com han vist caure molts edificis. El caos s’ha estès per les zones més afectades, amb molt gent corrents presa del pànic i d’altres començant a organitzar cadenes d’ajuda per socórrer els ferits mentre s’anaven produint noves rèpliques. Els barris més pobres de la capital, amb cases amuntegades al voltant de carrers estrets, han quedat destruïts. També han caigut diversos temples centenaris, com la torre de Dharara, que s’ha esfondrat al migdia i hi ha deixat fins a 200 persones atrapades. Aquesta torre, construïda el 1832 per a la reina del Nepal, feia 60 metres d’alçària i estava oberta als visitants des de feia 10 anys.

Des de Barcelona, la comunitat nepalesa també ha viscut amb nervis la tragèdia. És el cas d’en Nirmal Shretsha, propietari del restaurant Annapurna. Durant tota la tarda han intentat contactar amb els seus familiars del Nepal per telèfon però ha estat impossible, ja que les línies estan afectades. Finalment, ho han aconseguit a través d’Internet i les xarxes socials. En el seu cas poden respirar tranquils: tots estan bé.

Allau als peus de l’Everest

Almenys 18 muntanyencs han mort al camp base del peu de l’Everest a conseqüència de l’allau que ha provocat el terratrèmol al mont Pumori. Aquesta allau ha enterrat part del campament base dels alpinistes que s’adrecen a l’Everest, segons ha informat el Ministre de Turisme nepalès. Entre les víctimes hi ha tant xerpes com muntanyencs estrangers, sobretot xinesos i japonesos.

Funcionaris del ministeri compten que almenys un miler d’escaladors, prop de la meitat estrangers, eren al campament base o pujant els Himalaies quan s’ha produït el terratrèmol. Abril és un dels mesos més populars per pujar-hi, abans que els núvols i la pluja ocultin l’Himalaia el mes vinent.

El terratrèmol i l’allau ha agafat els alpinistes catalans Núria Picas i Ferran Latorre al camp base per pujar al mont Makalu (8.463 m). Tots dos estan sans i estalvis, però preocupats per altres muntanyencs que han estat sorpresos per l’allau en camps superiors. La seva expedició no s’ha vist afectada, però l’ascens no podrà continuar fins d’aquí a uns dies, perquè de moment encara es preveuen noves rèpliques del terratrèmol.

El fotògraf terolenc Javier Camacho Giménez i l’asturià Ricardo Fernández eren al camp base per intentar ascendir al cim del Lhotse sense ajuda d’oxigen ni xerpa d’altura. Tant ells com un altre muntanyista espanyol que hi ha a la mateixa zona es troben perfecte estat i a hores d’ara es dediquen a auxiliar els ferits més propers. No és fàcil, perquè està nevant i les comunicacions telefòniques al Nepal són molt limitades.

De la seva banda, l’alpinista Jesús Morales, que va fer el cim de l’Everest l’any 2012, ha explicat que al camp base en aquesta època hi poden haver fàcilment unes 400 persones. “És una muntanya molt alta però molt fràgil, hi ha moltes capes de gel acumulades i qualsevol petit tremolor pot causar una allau”, ha dit Morales. Precisament ell ha viscut el terratrèmol amb preocupació ja que no només té companys alpinistes a la zona, sinó que manté amistat amb diverses persones nepaleses amb qui vol contactar per saber que estan bé.

Ajuda humanitària

El terratrèmol ha deixat un país devastat. Els desperfectes materials han afectat monuments però sobretot edificis i cases. Moltes persones han quedat sense llar i durant els propers dies farà falta molta ajuda humanitària. Des de Barcelona l’ONG Amics del Nepal celebra el 20è aniversari d’aquí a quinze dies i ja han decidit convertir la festa en un acte benèfic. “Farem una recollida d’ajuda humanitària per col·laborar, els propers dies seran crucials i es necessitarà tota l’ajuda possible”, explica la presidenta de l’entitat, Cristina Morales.

La Generalitat ja ha activat avui el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència. Diferents països arreu del món ja s’estan organitzant per ajudar els damnificats i col·laborar en la reconstrucció de país. Noruega, per exemple, ja ha promès enviar-hi uns tres milions i mig d’euros en ajuda.