Els responsables de Vinçon, la família Amat, nega que l’emblemàtica botiga del passeig de Gràcia hagi decidit tancar portes aviat. Segons han explicat a BTV, aquesta només “és una possibilitat”, però “la decisió no està presa”. També nega que el local del passeig de Gràcia s’hagi posat a la venda com ha sortit publicat.  L’empresa sí que reconeix una caiguda de les vendes arran de la crisi, sobretot del client nacional al qual estan enfocats els productes de la botiga. També han constatat que al passeig de Gràcia “cada cop hi ha més turistes” als qui els és més fàcil comprar roba o joies que objectes de disseny per a la llar. “El turista no s’emportarà una vaixella, o un sofà, o uns ganivets”, asseguren des de Vinçon. Per això, diuen, “caldria canviar l’estil” del negoci. Una altra de les possibilitats seria reubicar la botiga en un altre punt, on l’impacte turístic sigui menor. La notícia que ha publicat avui ‘El Punt – Avui’ sobre el tancament de Vinçon ha “trasbalsat” els treballadors de la botiga, als quals Vinçon assegura que els haurà de donar una explicació que encara no tenen, i també als propietaris, que asseguren que tot plegat els dificulta les diferents negociacions que havien iniciat.

L’èxit de Vinçon es remunta a l’any 1967, quan la família Amat va decidir fer un canvi radical al negoci de venda a l’engròs de porcellana fina i cristalleria que havien muntat inicialment el jueu Enrique Levi i l’alemany Hugo Vinçon l’any 1941. Els Amat van decidir apostar pels objectes de disseny contemporani per a la llar. I els va sortir rodó. Des de llavors, la seva botiga, els seus aparadors i, fins i tot, les seves bosses -que han dissenyat gent com Juli Capella, Mariscal o George Hardi- han estat tot un referent en el món del disseny, i una visita obligada si es vol saber estar al dia de les últimes tendències del sector. Una mostra d’això, és que l’any 1995 es van convertir en la primera botiga que va rebre el Premi Nacional de Disseny.

De casa del pintor Ramon Casas a botiga de disseny

El local on hi ha Vinçon, a la part alta del passeig de Gràcia, està en situació immillorable, al costat de grans firmes comercials. La botiga ocupa la planta baixa i el primer pis d’un edifici modernista, obra de l’arquitecte Antoni Rovira i Rabassa, i on va viure el pintor Ramon Casas. De fet, la botiga en conserva alguns elements com una espectacular llar de foc de pedra, o els sostres treballats amb motius florals i formes geomètriques.