XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Que Barcelona és una capital important editorial a nivell internacional tenim tots els ingredients necessaris per ser-ho, dues llengües, el català i el castellà, que ens enriqueixen com a persones, que ens enriqueixen com a país, tenim un patrimoni literari molt ric gràcies al talent dels nostres escriptors".

La gran potència del sector editorial català, festes tant literàries com Sant Jordi així com la gran xarxa de biblioteques de la ciutat, fan de la candidatura barcelonina una de les més sòlides. Escriptors com Montalbán, Mendoza i Rodoreda, o més recentment Carlos Ruiz Zafón i Albert Sánchez Piñol, han fet de Barcelona una gran protagonista literària.

En la presentació del Consell Promotor de la candidatura, el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana ha ressaltat el fet que donen suport a la iniciativa tots els representants del sectors implicats com editors, llibreters, biblioteques, distribuïdors, lectors i autors. La ciutat vol reivindicar aspectes que la relacionen amb el món literari, com la diada de Sant Jordi, l’Any del Llibre i la Lectura de 2005, la futura ubicació a Vil·la Joana d’un museu dedicat a la literatura, la presència de la cultura catalana a la Fira de Frankfurt de 2007 i la de Barcelona al Saló del Llibre de París de 2013, entre d’altres. De moment, no s’ha obert el termini per presentar oficialment la candidatura, però el tinent d’alcalde, Jaume Ciurana, ha assegurat que està tot a punt.

La candidatura, segons s’ha explicat durant l’acte, vol mostrar tota la creativitat i la diversitat del panorama literari de la ciutat per projectar-la internacionalment a través de la Unesco. Entre altres aspectes, es destaca el fet que ha inspirat escriptors d’arreu del món que l’han immortalitzat en les seves pàgines i que el patrimoni literari de Barcelona “és ric i divers, i no deixa de créixer cada dia”. S’ha reivindicat Barcelona com “un centre editorial mundial i un punt de trobada i intercanvi internacional entre tots els agents de la cadena del llibre i la literatura” i s’ha destacat el programa Escriptor acollit, que s’ocupa des de 2007 de la protecció d’aquells escriptors que, per raó de l’exercici de la seva professió, són perseguits.

El programa de Ciutats de la Literatura Unesco treballa amb l’objectiu que la literatura sigui un motor de desenvolupament i progrés a les ciutats. La Xarxa de Ciutats Creatives, creada l’any 2005, promou les col·laboracions entre els seus membres per desenvolupar projectes literaris en línia amb els objectius de la Unesco de desenvolupament cultural, social i econòmic. Actualment, les ciutats que formen part de la xarxa són Edimburg, Melbourne, Iowa City, Reykjavík, Dublín, Norwich, Cracòvia, Heidelberg, Praga, Dunedin i Granada.