El govern català no preveu ampliar el percentatge de la taxa turística que rep l'Ajuntament de Barcelona. L'oposició municipal continua reclamant-ne el 100% però, de moment, l'única ampliació a l'horitzó és el conveni que se signarà aquest any i pel qual el consistori rebrà 2 milions d'euros addicionals al 33% de l'impost que perceben tots els municipis. La Generalitat insisteix que aquests diners s'han de destinar als supòsits que preveu la llei "Aquesta no és una taxa que es va crear perquè la Generalitat fes d'agent recaptatori perquè fossin els Ajuntaments els que gastessin aquesta taxa. Aquesta és una taxa per dotar polítiques del govern de Catalunya al servei d'un projecte de país turístic." L'any 2014 Barcelona va recaptar prop de 21 milions d'euros, dos més que el 2013. A Catalunya la recaptació va fregar els 41 milions d'euros. Una xifra que en un futur pròxim es pot incrementar amb la progressiva regulació dels habitatges d'ús turístic. El govern diu que en aquest àmbit només s'està a la meitat del recorregut. "Ampliarem el nostre model perquè recollirem més d'aquesta oferta turística que avui no està regulada. Ajudarem a l'economia col·laborativa també a les noves plataformes a que l'oferta sigui regularitzada i registrada." El conseller Felip Puig ha valorat positivament l'anunci que l'Agència Tributària ha expedientat 20mil apartaments turístics sense regular.

En aquest temps a Catalunya s’han recaptat més de 82 milions d’euros, la meitat dels quals a Barcelona. El govern català ha defensat que el retorn de la taxa es faci amb visió global del país. Per això, preguntat per si l’impost es podria utilitzar per pal·liar els efectes negatius del turisme, com ha plantejat l’Ajuntament de Barcelona, la resposta del govern és que no té “cap intenció” de modificar-ne l’ús, és a dir, la promoció de l’activitat turística. El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, també ha dit que no es vol fragmentar la taxa perquè els municipis en gestionin un percentatge més alt.

En el cas concret de Barcelona, Puig ha anunciat un conveni bilateral amb l’Ajuntament pel qual es transferiran dos milions d’euros més que serviran per “impulsar l’oferta turística.”

Dos anys i mig després de l’entrada en vigor de la taxa, el conseller d’Empresa i Ocupació s’ha mostrat satisfet de l’evolució de l’impost. El 2014 es van recaptar 41 milions d’euros, un 6,56% més que l’any anterior.

Una part de la recaptació, quatre milions d’euros, s’han destinat a la millora de la planta hotelera. El Circuit de Catalunya de Montmeló va rebre’n 5,6 i també s’han destinat alguns fons a la promoció de Catalunya en fires de turisme com Fitur de Madrid o la trobada internacional de turisme de Berlín.