Fins ara, Barcelona es quedava el 33,8% dels ingressos de la taxa turística, una quantitat que es repartien a parts iguals entre Turisme de Barcelona i el govern municipal. A partir d’ara, la ciutat gestionarà el 48% dels diners recaptats. Un dels punts clau de la negocació que han mantingut el consistori i la Generalitat és que no s’hauran de destinar obligatòriament a promoció turística. Amb aquesta nova condició, Sònia Recasens assegura que serviran per “preservar, protegir i recuperar la nostra ciutat”.

Després de la intervenció de la tinenta d’alcalde, els ciutadans han pres la paraula per aportar diverses propostes sobre turisme.

Un consell ciutadà de turisme

El president de la FAVB, Lluís Rabell, ha exposat un decàleg de mesures que inclou la creació d’un consell ciutadà de turisme. Proposen que estigui integrat per diferents sectors de la societat i que pugui incidir en les decisions del govern municipal en aquest àmbit.

Rabell ha alertat del risc de basar l’economia de la ciutat en el turisme i “mercantilitzar” Barceloan. Com a remei, posa sobre la taula la diversificació i una nova aposta industrial.

La zonificació de la taxa turística, contra la concentració

L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona considera “innegociable” una bona convivència entre el turisme i la ciutat. Per arribar-hi, han proposat mesures com la “zonificació” de la taxa turística, és a dir, que es cobri més en qualsevol tipus d’allotjament de les zones amb més pressió turística per afavorir-ne la descentralització.

Contra l’incivisme, reivindiquen el dret d’admissió i aposten per donar prioritat a les famílies. A més, posen sobre la taula que es puguin sancionar els clients que generin molèsties als veïns.

Regular el “home sharing”

També han volgut fer sentir la seva veu els amfitrions, ciutadans que acullen turistes a casa a través de plataformes com Airbnb. Reivindiquen que el seu model “ha vingut per quedar-se” i que contribueixen a la descentralització del turisme. Això sí, reclamen una regulació pròpia.

Les assignatures pendents dels barris amb més pressió turística

Representants veïnals dels barris que reben més visitants, la Barceloneta, el Raval, el Casc Antic i la Sagrada Família, han passat llista de l’efecte que deixa el turisme en aquestes zones de la ciutat.

Des de la Barceloneta, Antonio Lópe0z ha deixat clar que “no estem en contra del turisme” però sí que ho estan dels turistes incívics. Maria Mas, del Casc Antic, ha reclamat que no es construeixin més hotels i ha justificat que “volem veïns perquè on hi ha un hotel canvia el comerç”. El portaveu de l’AV Sagrada Família, Joan Itxaso, ha denunciat que les andanes de l’estació del metro del barri “queden petites” amb les aglomeracions de visitants i que cal ampliar les voreres que van des de l’avinguda Diagonal fins a la basílica.