27 hores de quiròfan en una operació sense precedents. El pacient, de 45 anys, patia des de feia dues dècades una malaltia que li causava una deformació progressiva dels teixits de la cara. Tenia problemes de visió i parla i sagnats greus que posaven en risc la seva vida. La seva història clínica va viatjar per diferents hospitals internacionals, que van descartar intervenir-lo perquè a banda de quedar completament desfigurat els riscos de l'operació eren massa alts. Finalment va ser el Vall d'Hebron el que va decidir extirpar-li el tumor i els teixits deformats i reconstruir-li el rostre amb un trasplantament de cara. JOAN PERE BARRET, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats de la Vall d'Hebron "El fet és que el malalt era inoperable pel fet que un: el risc que morís a la taula d'operacions només per intentar treure el tumor, que aquest el teníem nosaltres també. Però també pel fet de no tenir la capacitat de realitzar un trasplantament de cara. Per la qual cosa aquest malalt no tenia una sortida amb tractament normal, tradicional. El malalt es reconeix, el malalt està molt satisfet del resultat que tenim." La intervenció ha estat possible gràcies a aquests 45 professionals i, una vegada més, a la generositat d'un donant anònim i la seva família. Llavors això és un acte de generositat extrema, però torno a citar les paraules de la família: ell va ser generós fins a l'últim moment i quan es dóna, es dóna sense condicions." TERESA PONT, directora de Planificació i Avaluació de Trasplantaments del Vall d'Hebron "La donació de cara és una mica més difícil perquè suposa un ritual de comiat en què no els veuràs la cara. Això és un acte de generositat extrema, ell va ser generós fins a l'últim moment i quan es dóna es dóna sense condicions." El Vall d'Hebron es va convertir fa cinc anys en el primer hospital del món a fer un trasplantament de cara total. Actualment en àmbit mundial només set hospitals fan aquest tipus d'intervenció.

La complexitat de l’operació ha requerit la intervenció de 45 professionals de diferents especialitats del centre hospitalari. El pacient tenia una malaltia que li havia causat una deformació progressiva dels teixits de la cara i que li comportava problemes greus de visió i parla i sagnats que posaven en risc la seva vida. Abans de ser operat, va ser valorat en diferents hospitals internacionals com la Clínica Mayo i Harvard, on se’l va acabar considerant inoperable. Segons l’Hospital Vall d’Hebron l’única opció de tractar-lo era extirpar-li el tumor i els teixits deformats, i recontruir-li el rostre realitzant un trasplantament de cara.

Més de 24 hores d’operació

La intervenció es va fer el mes de febrer, i va ser d’alta complexitat i es va allargar fins a 27 hores. Hi van intervenir professionals de diferents disciplines com cirurgia plàstica, malalties infeccioses, neuroradiologia intervencionista i neuroradiologia, entre altres departaments mèdics. Després de l’operació, l’evolució del malalt ha estat satisfactòria i el pacient ha estat fent un tractament de rehabilitació.

Aquest és el segon trasplantament de cara que es fa a l’Hospital Vall d’Hebron. El primer va ser a un home jove que patia una deformitat greu a la cara causada per un traumatisme que l’havia deixat sense nas i fosses nasals i que li havia deformat totes les parts toves de la cara.