L'Escola Pia Sant Antoni destaca per ser una escola oberta, catalana i arrelada al barri. Hi dormen els gegants de Sant Antoni, els del mercat i els propis del centre educatiu, que donen la benvinguda als alumnes cada matí. Uns estudiants que vénen de tres barris de tres districtes diferents. RAMON BERINGUES, director de l'Escola Pia Sant Antoni "Els nostres alumnes són de Ciutat Vella, aproximadament 1/3 del Raval, també 1/3 del Poble-sec i l'altre terç de Sant Antoni. Ha anat fluctuant però en aquests moments estem en aquest percentatge. Per tant, una escola que dóna servei a tres barris i a tres districtes." L'activitat escolar va començar l'any 1815, en l'antic convent dels antonians. El 1862 es van enderrocar les muralles situades a la ronda de Sant Pau actual i el 1875 es van afegir dos blocs a l'edifici primer. Durant la Setmana Tràgica, el 1909, i la Guerra Civil va viure els pitjors moments. El juliol de 1936 van atacar i cremar l'escola i la comunitat religiosa va haver de marxar. En acabar la Guerra Civil hi van tornar per continuar amb la tasca docent. El centre va ser pioner amb l'ensenyament d'altres matèries, com el sistema mètric decimal; la lectura, també en català; els estudis de comerç o l'educació física. També és un referent per al bàsquet a l'estat espanyol. RAMON BERINGUES, director de l'Escola Pia Sant Antoni "El bàsquet entra a la península a partir del Pare Millán que és un escolapi que venia de Cuba i introdueix un esport nou que es juga amb les mans, que es juga amb pilota i que es tira a una cistella." Aquest 2015 celebren els 200 anys d'història. Per això han preparat una exposició amb materials pedagògics de les diferents etapes de l'escola, com els primers ordinadors o herbaris antics.

Els religiosos van començar a fer els tràmits per entrar a Barcelona l’any 1802 i van obtenir els permisos reials i de l’Ajuntament el 1815. Van instal·lar-se a l’antic convent dels antonians. El 1846 es va posar la primera pedra del seminari a partir d’un projecte de l’arquitecte Miquel Garriga. El 1862 es van enderrocar les muralles situades a la ronda de Sant Pau actual, i amb la cessió d’aquests espais, es va fer una ampliació i s’hi van afegir dos cossos.

Va viure les pitjors etapes durant la Setmana Tràgica, el 1909, i la Guerra Civil. El juliol de 1936 el col·legi va ser saquejat i incendiat en part i la comunitat religiosa en va haver de marxar, tot i que a l’escola va continuar havent-hi docència, els religiosos no van poder tornar fins passada la guerra.

Va ser una escola innovadora en l’aprenentatge de la lectura, també en català, i va ser una escola pionera en altres matèries, com l’educació física o l’ensenyament del sistema mètric decimal. Val a dir que és un dels primers llocs on es va jugar a bàsquet a l’estat espanyol. Van ser pioners en els estudis de comerç i entre els projectes hi havia una moneda escolar i visites a fàbriques, bancs o tallers.

Actualment treballen en la simulació d’empreses en la metodologia d’aprenentatge. Alguns alumnes il·lustres de l’Escola Pia Sant Antoni són: Manuel Milà i Fontanals, Francesc Pi i Margall, Àngel Guimerà, Josep Puig i Cadafalch, Lluís Masriera i Rosés, Josep M. Folch i Torres, Josep Trueta i Raspall, Manuel Ibáñez Escofet, Josep M. Benet i Jornet, Terenci Moix, Joan Manuel Serrat, Andreu Mas-Colell o Marcel Granollers. Ara l’Escola Pia Sant Antoni celebra 200 anys d’història amb una exposició.