Aquest robot, ara instal·lat al subsòl del Clínic, fa el que fins ara realitzaven a mà els mateixos sanitaris. Ho fa de forma automàtica i sense errors. És d'última generació i, per tant, és més versàtil que models anteriors, que ja s'utilitzen en grans hospitals. Aquests dos braços, que es mouen de forma independent, li permeten fer un treball molt més precís i acurat. Disposa, a més, de càmeres fotogràfiques per identificar els envasos, xeringues o altres materials que es requereixen per a cada formulació. La preparació manual dels tractaments de quimioteràpia per als malalts oncològics, a banda de ser molt laboriosa, té un alt component de toxicitat, amb el risc que això comporta per als professionals que els manipulen. CARLES CODINA, cap del Servei de Farmàcia de l'hospital Clínic "El que nosaltres aconseguim és més precisió a l'hora de preparar els citoestàtics, és més traçabilitat en cadascuna de les etapes de preparació del medicament, des que identifiques el producte, des de que fas la preparació, fins que s'administra el medicament." El robot KIRO aconsegueix preparar en cinc hores el centenar tractaments que necessiten diàriament a l'Hospital Clínic, a més d'optimitzar al màxim cadascun dels components de les fórmules. "El Clínic és doncs el primer hospital de Catalunya que disposa d'un equipament d'aquestes característiques. Ara és l'únic, però properament també tindrà un robot similar la Vall d'Hebron." En el cas del Clínic s'ha pogut adquirir gràcies a la important aportació privada, en aquest cas, la Fundació Oncològica de Catalunya. Un aparell com aquests costa entre 400.000 i un milió d'euros.

L’elaboració de les substàncies per a la quimioteràpia dels pacients oncològics serà a partir d’ara a mans d’un robot. La màquina, de l’empresa Kiro Robotics, s’encarregarà de preparar les dosis per a cada pacient de forma automàtica i  individualitzada. D’aquesta manera es reduirà el marge d’error que hi ha quan es fa manualment i es requereix una repetició. És el primer aparell d’aquestes característiques que es té a Catalunya.

Un altre aspecte important és que augmenta la seguretat del personal sanitari, perquè els metges s’estalviaran la manipulació de substàncies perilloses i de toxicitat alta. Aquest nou procediment facilita també més seguiment del procés de preparació, perquè el robot disposa de càmeres i inclou una funció d’autoneteja per descontaminar la cabina. Es preveu que diàriament pugui elaborar un centenar de dosis de quimioteràpia, que després s’administraran via intravenosa als pacients.

El Kiro Robot, que té un cost d’entre 400.000 € a un milió d’euros, ha estat adquirit per la Fundació Oncològica de Catalunya i està previst que l’Hospital Vall d’Hebron en disposi d’un properament.