No fa ni una setmana que han estrenat el nou camí escolar i encara fan el trajecte amb la mateixa il·lusió que el primer dia. Alguns han d'acabar-se a acostumar a passar el carnet però la satisfacció de nens i pares és força generalitzada. "No hi ha cotxes, els nens estan supercontents, veuen els animals, o sigui que molt bé." "Em sembla més divertit a l'hora d'entrar a l'escola. És una experiència nova. Jo trobo que serà molt positiu, i ho està sent de moment." "Costa al principi l'enrenou amb els carnets, les persones que poden entrar, que no... però suposo que és qüestió de dies." Un trajecte diferent, distès i que, segons l'escola, fins i tot ha fet millorar la puntualitat de les famílies. GLÒRIA LEÓN, directora de l'escola Parc de la Ciutadella "Això és un luxe que no es pot explicar si no es fa. Aquest camí s'ha de fer, s'ha de viure per entendre el que reivindicavem i la veritat el que significa poder entrar pel Zoo. És una manera de començar el dia molt diferent." Per al bon funcionament de la iniciativa s'ha hagut de fer un registre molt acurat dels alumnes, però sobretot de les persones que acompanyen o recullen els nens a l'escola. També s'han hagut de sincronitzar l'obertura de portes amb el personal de seguretat, ja que al matí el Zoo no obre portes al públic fins a les 10. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Habitat Urbà "Aquí es demostra que estem obrint un camí nou també. No un camí físic, sinó un camí de col·laboració entre entitats cíviques de la ciutat que ens ajuden a aprofitar millor els recursos i els equipaments de la ciutat." Aquesta és la part del darrere de l'escola del Parc de la Ciutadella. Fins la setmana passada alumnes, famílies i professorat entraven per aquesta porta. Una entrada molt més petita i propera al trànsit perquè el passeig de la Circumval·lació té dos sentits de circulació, carril bici i voreres estretes.

El camí escolar que passa per dins el Zoo s’ha estrenat aquest dimecres i estarà en fase de proves fins al gener, quan amb la tornada a les aules ja funcionarà, segons l’Ajuntament, amb tota normalitat. El passadís per on passen nens i pares connecta directament amb el pati de l’escola. A través d’una senyalització molt visual, s’informa els escolars i els seus familiars del trajecte que han de recórrer, sobretot per no coincidir al seu pas amb els treballadors que al matí s’afanyen a deixar enllestides les instal·lacions perquè a les 10 h els visitants del zoo hi transitin també sense problemes. El conserge del centre i els vigilants del parc zoològic han de coordinar-se també quan a la tarda s’ha de repetir l’operatiu.

La possibilitat de creuar d’una banda a l’altra del parc per dins del recinte és una realitat que inicialment havia de veure la llum en forma de passarel·la elevada. El projecte consistia, de fet, en un passatge que enllaçava el carrer de Wellington amb la plaça de Joan Fiveller i que alhora havia de permetre recuperar la connexió entre els barris de la Ribera i la Vila Olímpica. Però finalment el projecte, que s’emmarcava en el Pla estratègic del Zoo, va quedar aturat per la manca de suports de la resta de grups municipals.