El Servei d’Arqueologia de Barcelona ja tenia documentat aquest refugi i, per això, amb els operaris de l’obra al carrer del Ripollès treballen arqueòlegs. Des del 12 de novembre s’està duent a terme el seguiment i just aquesta setmana ha aparegut el forat d’accés al refugi. L’entrada a l’espai estava coberta de runa perquè es va segellar un cop acabada la Guerra Civil.Un cop retirat el tapiat, els tècnics del Servei d’Arqueologia  i la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra han constatat que la troballa està totalment intacta.

Un refugi de 100 metres de longitud amb diversos objectes quotidians

L’accés, amb escala inclosa, té uns 14 metres de llargada i una profunditat de sis metres. Un cop al refugi, els inspectors han confirmat el bon estat de les restes conservades com els bancs però també s’hi han trobat elements de ferro com olles, llaunes i cubells. El conjunt de galeries del refugi té uns 100 metres de longitud i n’hi ha una que no està acabada.

Veïns sorpresos “amb ganes d’entrar-hi”

El balcó d’en Joan Milán té, ara més que mai, unes vistes privilegiades. “Vam tornar d’estar fora uns dies i vam veure que hi havia un forat dins el tancat de les obres”, explica aquest veí del carrer del Ripollès. Ell i els que viuen al voltant han vist com els operaris treien runa durant dos dies fins que les escales de l’entrada al refugi s’han fet evidents. “He preguntat si hi puc entrar però m’han dit que és impossible.” Durant les properes setmanes els arqueòlegs documentaran l’espai amb plànols i fotografies.

Segons l’Arxiu Administratiu de Barcelona es podria tracta del refugi 173 de la ciutat. L’existència d’aquest refugi es troba catalogada dins l’Atles dels refugis de la Guerra Civil Espanyola a Barcelona, editat per l’Ajuntament i CLABSA – Clavegueram de Barcelona. Es calcula que se’n van construir al voltant de 1.400.