Aquest curs escolar uns 20 alumnes han estrenat aquestes instal·lacions. Són estudiants de primer curs del grau superior d'esmalts artístics. MARTA HIDALGO, alumna ''Estem fent un exercici de degradat i el que fem és posar dues capes d'esmalt i, en la segona capa, el que comencem a fer és amb l'agulla comencem a repartir els granets per fer també aquest degradat. Que aquí estigui més espès i després més degradat.'' MARÍA ÁNGELES MARTO, alumna ''Una vez que ya he puesto el esmalte encima se mete al horno a unos 900ºC para que se fije el esmalte.'' El departament, de mides semblants a l'anterior, ha millorat quant a la distribució dels diferents espais. El laboratori, la zona de treball del metall o les aules de taller amb els forns elèctrics són independents. Aquest trasllat també els permet tenir una comunicació més directa amb la resta d'arts plàstiques de l'escola. NÚRIA LÓPEZ-RIBALTA, coordinadora del CFGS d'esmalts artístics ''Hi ha una intercomunicació entre especialitats, sobretot esmalt amb pintura, amb joieria, amb escultura i gravat pot tenir molta interrelació. Aquí tornem a tenir un contacte amb totes les especialitats germanetes que havíem mig perdut perquè havia quedat l'esmalt allà en ser de les últimes.'' Els estudis d'esmalts artístics fa 44 anys que existeixen a la Llotja. Aquesta tècnica, que consisteix a aplicar vidre a foc sobre metalls, es pot aplicar per esmaltar objectes industrials, peces de joiera o revestiments arquitectònics.

El Departament d’Esmalts Artístics de l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Llotja s’ha traslladat a partir d’aquest curs a la seu de Sant Andreu. Aquesta ha estat una de les darreres especialitats en arts plàstiques que ha marxat del carrer de la Ciutat de Balaguer.

L’escola Llotja fa 240 anys que existeix i els estudis d’esmalts s’hi imparteixen des de 1970. Actualment són 20 els alumnes d’aquesta especialitat repartits entre els estudiants del grau superior d’esmalts artístics i cursos monogràfics.

Aquesta tècnica, que consisteix a aplicar vidre a foc sobre metalls, es pot aplicar per esmaltar objectes industrials, peces de joiera o revestiments arquitectònics.