La demanda de Vilà neix arran de les queixes presentades per diversos ciutadans, disconformes amb les sancions aplicades a les seves conductes infractores. La síndica posa l’exemple d’un ciutadà multat amb 1.125 euros per jugar a criquet en una plaça de Ciutat Vella, una sanció “desproporcionada”, segons Maria Assumpció Vilà, que recorda que l’ordenança de convivència no prohibeix cap joc en concret i deixa al criteri discrecional de l’agent determinar si la infracció comesa és lleu o greu.

En aquest cas, Vilà considera que una multa per infracció lleu —de fins a 750 euros— és suficient per dissuadir de practicar determinats jocs i recorda que els imports de les sancions es van establir l’any 2005, abans de la crisi.

La síndica de greuges presenta també el cas d’un menor d’edat multat amb 1.125 euros per pujar a una llosa de formigó amb una bicicleta. La mare del noi, en una situació econòmica delicada, va formular una queixa a la síndica per explicar que l’Ajuntament havia rebutjat concedir-li l’anul·lació de la denúncia, el pagament a terminis i la substitució de l’import per treballs a la comunitat.

Vilà considera que no hi ha proporcionalitat en sancions com aquesta i demana al consistori que es revisi l’ordenança pel que fa al tractament dels menors. També reclama que s’adeqüin les sancions a les conductes infractores sense perdre, això sí, la funció dissuasiva, per tal d’evitar que ocasionin “situacions de precarietat”.

Ordenança de civisme

El capítol IV de l’ordenança de civisme prohibeix la pràctica de jocs a l’espai públic que pertorbin els legítims drets dels veïns i veïnes i d’altres usuaris de l’espai públic. Es prohibeixen especialment els jocs amb instruments o d’altres objectes que puguin posar en perill la integritat física de les persones, així com la integritat dels béns, serveis o instal·lacions, tant públics com privats.

Sancions

Es considera una infracció lleu (amb multa de fins a 750 euros) practicar un joc a l’espai públic que pertorbi els legítims drets de la resta d’usuaris de l’espai.

Es considera una infrecció greu (amb multes de 750 a 1.500 euros) si la practica del joc suposa, a més, un risc rellevant per la seguretat de les persones o els béns. També és una infracció greu circular amb patins o monopatins de manera temerària i utilitzar elements o instal·lacions arquitectònics del mobiliari urbà per a la pràctica del monopatí o similars quan el posin en perill de deteriorament.