Segons la síndica, imatges com aquestes s'evitarien incrementant el personal a les barres d'accés. Maria Assumpció Vilà creu que d'aquesta manera s'evitaria més el frau que no pas amb els revisors i el sistema de multes actuals. Un sistema de sancions que Maria Assumpció Vilà considera, a més, que s'ha de revisar. Per començar, incorporant un termini de tres dies per efectuar el pagament reduït de la sanció, del 50%, que ara per ara s'ha d'abonar immediatament i en metàl·lic. MARIA ASSUMPCIÓ VILÀ, síndica de greuges de Barcelona "La sanció per tenir malament el títol o per no portar la documentació és de 100 euros. Si la pagues en aquell moment són 50. Però moltes queixes que hem tingut és que no els ho han explicat bé, que els han dit vostè pagui 50 i després ja reclamarà. I no, si es paguen els 50 ja no es pot reclamar." Aquests tres dies també servirien per presentar, si escau, al·legacions. Una d'habitual, motiu de moltes queixes, és el mal funcionament de les màquines que validen el bitllet. GUILLEM MARTÍNEZ "Segons la síndica, el nombre de queixes rebudes es va incrementar notablement el 2011, quan es va doblar l'import de la multa fins als 100 euros. Des de llavors, s'ha mantingut l'evolució a l'alça del nombre de queixes." "Lo de pagar la mitad solo si es en el momento me parece excesivo se podría dar un margen." "Crec que hi hauria d'haver més vigilància perquè no és just que uns paguem i d'altres no paguin." La síndica també creu que el sistema de multes actual és, a més, poc eficaç per combatre la reincidència. Les sancions que es paguen al moment no són nominals i per tant és impossible detectar els reincidents habituals.

Un dels canvis que la síndica recomana és que s’incorpori un termini de tres dies per efectuar el pagament reduït de la sanció, del 50%, que ara per ara s’ha d’abonar immediatament i en metàl·lic. Un cop es fa aquest pagament al moment, l’usuari ja no pot presentar-hi al·legacions. Aquest ha estat el motiu de moltes de les queixes que ha rebut Vilà. Alguns usuaris asseguren que no se’ls va explicar bé que si abonaven l’import reduït, de 50 euros, ja no podrien reclamar.

La síndica també considera que el sistema de sancions actual no és eficaç per combatre els infractors reincidents. Quan es paguen les multes al moment se’ls dóna un comprovant que no és nominal i no se’n fa cap registre.

Segons la síndica, el nombre de queixes rebudes es va incrementar notablement el 2011, quan es va doblar l’import de la multa fins als 100 euros. Des de llavors, s’ha mantingut l’evolució a l’alça del nombre de queixes. El 2012 en va rebre 49, el 2013 66 i el 2014 ja n’ha comptabilitzat una cinquantena.