De moment és només una maqueta, però el desembre de 2015 serà una realitat. La Sala Beckett i l'Ajuntament han signat un conveni de col·laboració per engegar, aquest octubre, les obres de remodelació de la nova seu, que s'ubicarà a l'edifici de l'antiga Cooperativa Pau i Justícia del Poblenou, al carrer de Pere IV. TONI CASARES, director de la Sala Beckett: "En el voltant d'unes mateixes parets es barregin els espectadors que venen a veure teatre, els alumnes o estudiants que venen a formar-se com a autors, els autors amb una trajectòria més consolidada. Aquesta barreja permanent de formació, l'experimentació artística i la creació i la producció de teatre, sigui un fet real" On ara hi ha una piscina abandonada, hi haurà la sala principal amb capacitat per a 250 persones. A més, dividit en tres plantes, hi haurà una altra sala, un local d'assaig, un bar restaurant, oficines i diversos espais de formació i creació. La Beckett es suma així a la desena de fàbriques de creació de Barcelona i busca convertir-se en un referent internacional. Una altra de les característiques més importants de la nova seu és la intenció de mantenir l'essència de l'edifici. TONI CASARES: "No espantem als fantasmes que hi ha en aquesta casa, que els fantasmes s'hi quedin i que ens ajudin a donar caliu al que, d'aquí a uns anys serà un espai de creació teatral. La creació teatral quan es fa en llocs que tenen ànima, que tenen fantasmes, que estan viscuts, té molt de guanyat" De moment, i fins que s'acabin les obres, el teatre mantindrà l'activitat a l'edifici de Gràcia, al carrer de Ca l'Alegre de Dalt. El cost total dels treballs és més de tres milions d'euros.

La Sala Beckett veu més a prop l’estrena de la futura seu situada al carrer de Pere IV cantonada amb Batista, al bell mig del Poblenou. Finalment s’ha signat un acord de col·laboració entre l’ICUB i la Sala Beckett en què l’Ajuntament aporta dos milions d’euros per engegar els treballs de reforma que engloba una rehabilitació estructural de tot l’edifici. “Estem pletòrics”, ha dit el director de la Sala Beckett, Toni Casares, durant la presentació del projecte final. El responsable del teatre també ha reivindicat la rehabilitació d’una construcció ja existent en lloc d’aixecar-ne una de nova. “Ens agraden els espais que tenen història […]. No espantem els fantasmes que hi ha en aquesta casa, que els fantasmes s’hi quedin i que ens ajudin a donar caliu”, ha dit Casares.

Durant un any les oficines del teatre ja han estat ubicades aquí i també s’hi ha fet l’obrador d’estiu perquè l’equip es familiaritzés amb l’edifici. Amb l’inici imminent de les obres, previstes per a finals d’octubre, tot torna ara a la seu del carrer de Ca l’Alegre de Dalt, a Gràcia Nova.

Sala on s’ubicarà l’Obrador

Un edifici amb personalitat pròpia

La nova seu tindrà un aspecte més de nau industrial que no pas de teatre. L’edifici data de 1924, té una superfície de 2.600 m2 i va acollir durant anys la cooperativa de consum Pau i Justícia. La nova Sala Beckett estarà distribuïda en tres plantes. A la planta baixa hi haurà un vestíbul que conduirà fins a la sala principal del teatre, amb una capacitat per a 250 persones. Hi haurà restaurant i bar, les oficines de l’administració, àrea de camerinos, espai de descàrrega i l’estació transformadora. A la primera planta s’hi ubicarà el vestíbul central, la sala Obrador (amb 100 localitats), les oficines de producció, aules d’assaig i oficines de reunions. L’últim pis -un antic altell-, acollirà l’aula taller i la sala de màquines.

Maquetes del projecte arquitectònic de Ricardo Flores i Eva Prats

La remodelació mantindrà al màxim els antics elements arquitèctonics de la cooperativa. Es mantindran les cornises de guix, els paviments hidràulics, una escala de fusta i també les portes i les finestres. L’edifici encara conserva una piscina, de l’època en què la finca va acollir un gimnàs, i que amb les obres anirà a terra.

Piscina abandonada a l’interior de l’edifici

El projecte inicial de la Beckett es va presentar fa dos anys amb un pressupost que rondava els vuit milions d’euros. La proposta final tindrà un cost aproximat de tres milions d’euros (dos milions els aporta l’ICUB i un milió d’euros que aporta el consorci per a la rehabilitació de teatres). D’entre tot el que s’havia previst, finalment ha caigut del pressupost construir un edifici residència per a les companyies convidades.

Seu de la Sala Beckett al Poblenou

Fins que no s’hagi acabat l’obra l’exhibició teatral seguirà a l’antiga seu de Gràcia. El teatre ha arribat a un acord amb Núñez i Navarro, propietària de l’edifici, per allargar el contracte fins que la finca del Poblenou estigui a punt per engegar la mudança. Es preveu que les obres s’acabin a finals de 2015, però no està clar si l’activitat del teatre es traslladarà ja aleshores o bé s’aprofitarà marxar al Poblenou coincidint amb l’estrena de la temporada següent, el de setembre de 2016.