Projecte ambiciós però possible, així ho asseguren les dues fundacions que aposten fermament per aquesta fita: eliminar la malària al sud de Moçambic, un país on es concentren 8 de cada deu casos dels que hi ha al conjunt de l'Àfrica subshariana. Pedro Alonso, que liderarà el projecte, explica que s'actuarà a partir de diferents àmbits i que en última instància no descarta aplicar la vacunació. PEDRO ALONSO, director de l'Institut de Salut Global de Barcelona Amb aquest projecte neix a Moçambic però vol anar més enllà i que a mitjà i llarg termini pugui estendre a la resta de països amb més incidència de la malaltia. Cada any la malària causa més de 600.000 morts, i més 200 milions de casos clínics. L'última dècada s'ha avançat molt però ara cal, segons els científics prémer l'accelerador per eradicar-la del tot.

Els objectius del programa són eliminar els paràsits causants de la malaltia amb mosquiteres ruixades amb insecticida, fumigar els domicilis, tractar els malalts amb els fàrmacs habituals i altres productes nous i, sobretot, centrar-se en persones sense símptomes que estan infectats i propaguen la malaltia.

També es posarà l’accent a millorar el sistema sanitari del país per identificar els casos, reportar-los i actuar. El programa se centrarà a les províncies de Maputo, Gaza i Inhambane. Segons el director de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Pedro Alonso, el canvi és que abans “s’impulsaven plans per controlar la malaltia i ara s’ha creat una estratègia per eliminar-la per sempre”.

La fita és convertir Moçambic, que actualment concentra el 80% dels casos de l’Àfrica, en un país pioner en l’eliminació de la malària a l’Àfrica subsahariana. El proper pas serà extreure conclusions del programa per aplicar solucions simliars en altres països. L’Obra Social La Caixa invertirà cinc milions d’euros en el projecte al llarg de cinc anys. La malària provoca més de 600.000 morts a l’any a tot el món.