Una coberta metàl·lica per aixoplugar els pagesos va ser l'inici del Mercat de Sant Andreu ara fa 100 anys. Anys després es va tancar per construir l'edifici actual. Aquesta és una des les primeres parades. Té uns 80 anys i conserva elements del segle passat. La majoria de parades són propietat de descendents dels primers comerciants. EULÀLIA TRICAS, carnissera "Jo sóc la quarta generació. Hi havia la meva besàvia, la meva àvia, la meva mare i jo. Ara el meu fill té 17 anys i no sé si ho seguirà. Però seria la cinquena generació." JOAN BOSTÉ, carnisser "En el meu cas va passar dels meus avis al meu pare i al meu tiet. Llavors del meu pare al meu germà, que en pau descansi, i a mi." El mercat té una quarantena de comerciants. Durant els anys 30 i 40 havien arribat a ser-ne un centenar. JOAN BOSTÉ, carnisser "Aquí s'obria a les sis del matí i ja hi havia gent. Hi havia les de Ca l'Alzina, que venien cap aquí i ja els ho havies de tenir tot preparat perquè tenien el temps just. Fins i tot es van haver de fer els passadissos una mica més amples, recular les parades, perquè la gent hi cabés." JOSEP GILABERT, peixater "Hi havia més alegria. Abans la gent comprava a quilos, ara compra a peces. Abans deia: 'posa'm un quilo de sardines'. Ara: 'posa'm quatre sardines'." En aquests 100 anys s'hi han fet petites reformes com l'enllumenat, el terra o els lavabos. Tot i això, creuen que és insuficient. ELISENDA PONS, presidenta del Mercat de Sant Andreu "Li falta la paret de fora, un rentat de cara més que una remodelació. Aquest mercat té un petit problema. És que no podem fer un pàrquing perquè, com que hi ha els porxos al voltant, no es pot fer. Tirar-lo al terra i fer-lo tot nou per fer el mateix, no val la pena. Llavors penso que s'hi ha de fer un rentat de cara." El Pla d'actuació del districte preveu la redacció del projecte de reforma del mercat. Fins que arribi, els comerciants continuaran amb la commemoració del centenari. Cada mes han organitzat una activitat.

Està situat a la plaça del Mercadal, que es va projectar el 1850, quan Sant Andreu de Palomar era un municipi independent del pla de Barcelona. Aquí es va iniciar un mercat a l’aire lliure on els pagesos dels voltants i altres venedors venien a vendre els seus productes.

Els orígens, com els de tants mercats, es remunten a mitjan segle XIX, època en què es va començar a regularitzar la venda ambulant a Barcelona a través de la construcció de mercats coberts. En el passat, a la plaça del Mercadal, s’hi reunien pagesos i venedors ambulants per vendre les seves mercaderies. Fruit de la voluntat de regularitzar aquesta situació i encabir els venedors en un espai adequat, amb bones condicions de llum i ventilació per a la venda de productes alimentaris, es va projectar, el 1850, el Mercat de Sant Andreu.