Fonts del districte d’Horta-Guinardó han explicat a BTV que han decidit canviar el nom de la tapa de comú acord amb el bar La Plaça. També s’ha ordenat la retirada de tots els fulletons informatius en què constava el nom anterior de la tapa. El districte és un dels impulsors d’aquesta iniciativa, estrenada el 16 de juliol a través de cinc itineraris que volen donar a conèixer el territori a través de l’oferta gastronòmica. A la iniciativa s’hi han sumat fins a 28 establiments, que oferiran de forma permanent els dimecres entre les 19 i les 22 h una tapa i una beguda per 1,95 euros.

El bar La Plaça és l’establiment situat a l’interior del Mercat d’Horta que serveix aquesta tapa. Un dels responsables, Pere Agustí, s’ha mostrat “molt sorprès amb aquesta polèmica”. Ha explicat a BTV que fa anys que els clients fan servir espontàniament aquest terme per demanar les postres : “Nen, posa’m una mariconada d’aquestes”, sense veure-hi cap connotació pejorativa. Agustí ha lamentat que amb el seu plat hagi pogut ofendre algú i s’ha mostrat disposat a retirar-lo: “No ha estat la nostra intenció, per suposat.”

Pressió d’ICV-EUiA i el FAGC

ICV-EUiA havia demanat la retirada immediata del nom de la tapa, assegurant que durien aquest tema al plenari del districte d’Horta-Guinardó, que es farà després de l’estiu. Consideren “inacceptable aquesta denominació” i en culpen la regidora del districte, Francina Vila, que també és regidora de Drets Civils. També han explicat que durien el tema al consell LGTB, organisme que presideix la mateixa Vila.

 

 

El FAGC també s’ha pronunciat contra aquesta denominació, que “banalitza l’homosexualitat des d’un organisme públic, només perquè la tapa porta un ou”. El seu portaveu, Eugeni Rodíguez, ha dit a BTV que exigiran la retirada immediata del plat i una demanda de disculpes al districte.