De mica en mica els ocupants de la nau del carrer de Paraguai comencen a fer les maletes. Bona part dels 28 que hi viuen ja han rebut una proposta de l'Ajuntament per traslladar-se a una pensió. La voluntat de totes dues parts és que dimecres, moment en què probablement s'executarà l'ordre de desallotjament, a la nau ja no hi quedi ningú. UMAR SHOW "Estamos cogiendo cosas, casi todo está fuera. No nos vamos con la chatarra, nos vamos con las cosas personales." Els ocupants poden traslladar les seves pertinences en un espai que els ha habilitat l'Ajuntament a Sant Andreu de la Barca. Una de les condicions del consistori, però, és que allà no hi poden emmagatzemar ferralla, la seva principal font de subsistència. L'Ajuntament també s'ha compromès a facilitar el procés d'obtenció de papers per a aquells que encara no els tenen en regla. Dels 28 ocupants de la nau, 16 es troben en situació irregular. La Xarxa de Suports als Assentaments, però, desconfia de l'èxit del procés. CARLOTA FALGUERAS, Xarxa de Suports als Assentaments Qui té l'última decisió de donar el permís de residència és l'Estat. Tots els papers que es recullen com l'empadronament... Ells diuen 'si sí', o 'sí no'. L'experiència ens diu que l'Estat els denega." De les 87 persones que vivien a la nau del carrer de Puigcerdà desallotjada fa un any, només dues han aconseguit regularitzar la seva situació. Els habitants de la nau del carrer de Paraguai temen que la història es repeteixi. És per això que avui s'han concentrat a la rambla del Poblenou.

Tot i els intents de la Xarxa de Suport als Assentaments i de l’Assemblea Solidària contra els Desallotjaments per dilatar al màxim el procés judicial, a partir d’aquest dilluns està previst que l’autoritat executi el desallotjament de la trentena d’immigrants africans que malviuen des de fa cinc anys en una antiga nau industrial del carrer del Paraguai. El propietari havia interposat una demanda i, al final, el jutjat número 29 li ha reconegut el dret a disposar de la finca.

Dijous passat, els representants dels immigrants africans que viuen a la nau i de les plataformes veïnals que els donen suport es van reunir amb l’Ajuntament per demanar una solució urgent per a ells, davant l’anunci que el desallotjament es produirà previsiblement dimecres vinent. El consistori es va comprometre a reallotjar-los en diverses pensions i a habilitar un magatzem perquè hi guardin els seus objectes personals, des de maletes fins a bicicletes. Aquest magatzem es troba ubicat a Sant Andreu de la Barca. No se’ls cedirà, però, cap espai on desar la ferralla que tenen acumulada a la nau, perquè es considera que és una activitat il·legal.

Dels 28 ocupants de la nau, 16 es troben en situació irregular al país. L’Ajuntament s’ha compromès a facilitar-los el procés d’obtenció de papers, s’obrirà un procés d’empadronament sense domicili i s’ajudarà perquè la Generalitat els atorgui un informe positiu d’arrelament. Carlota Falgueras, de la Xarxa de Suports als Assentaments, desconfia de l’èxit d’aquest procés: “Qui té l’última decisió de donar el permís de residència és l’Estat i l’experiència ens diu que l’Estat els denega“. Fa un any, el compromís municipal va ser el mateix amb els desallotjats de la nau del carrer de Puigcerdà i, de les 87 persones que vivien, només dues han pogut regularitzar la situació amb un permís de residència.

Per tot això, i per manifestar el seu suport als immigrants africans, la Xarxa de Suport als Assentaments i de l’Assemblea Solidària contra els Desallotjaments han convocat una concentració aquest migdia a la rambla del Poblenou, a l’altura del Casino l’Aliança. Hi han participat una vintena de persones.